Altın Fiyatlarındaki Hareketlilik Piyasaları Şaşırttı: Yükseliş Sürecek Mi?

Altın fiyatları, hem dolar kurundaki dalgalanmalar hem de yurtdışından gelen veriler sonrası hareketli seyrini sürdürüyor.

28.06.2024-12:25 - (Son Güncelleme: 28.06.2024-12:45) Altın Fiyatlarındaki Hareketlilik Piyasaları Şaşırttı: Yükseliş Sürecek Mi?

Gram Altın, güne 2.466 liradan başlarken, çeyrek altın ise 4.043 Türk Lirası seviyesinde işlem görüyor.

Altın Piyasasında Son Durum

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) enflasyon göstergesi olarak dikkate aldığı kişisel tüketim harcamaları verisi öncesi altın fiyatlarında hafif gerileme yaşandı. Ons altın, güne yüzde 0,18 düşüşle 2.323 Dolar civarında başladı. Gram ve çeyrek Altın Fiyatları, hem ons altın hem de Dolar/TL kuru tarafından etkileniyor.

Piyasalar Fed'in Enflasyon Göstergesini Takip Ediyor

ABD'de bugün açıklanacak kişisel tüketim harcamaları (PCE) verisi, piyasalar tarafından yakından takip ediliyor. Fed'in tercih ettiği enflasyon göstergesi olan PCE verisinin, yıllık büyümenin Mayıs ayında yüzde 2,6 ile üç yılı aşkın sürenin en düşük seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.


Dolar/TL ve Euro/TL Kuru

Dolar/TL kuru sabah saatlerinde 33 TL'yi gördü. Euro/TL ise 35,27 TL'den işlem görüyor. Piyasalar, ABD'de açıklanacak kişisel harcama verisinin yanı sıra Türkiye'nin Financial Action Task Force (FATF) gri listeden çıkacağı toplantıyı bekliyor. Türkiye'nin 2021 yılında girdiği listeden yarınki toplantıda çıkması bekleniyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de toplantıya katılacak.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Faiz Kararı

TCMB, politika faizini yüzde 50'de sabit bıraktı ve bekle-gör politikasını uygulamaya devam etti. Enflasyonun Mayıs ayında yüzde 75 ile zirve yapmasının ardından gerilemesi bekleniyor. Haziran ayı enflasyon verisi ise 3 Temmuz Çarşamba günü açıklanacak. Tüketici fiyatları Mayıs ayında yüzde 75,45 ile yılın en yüksek seviyesini görmüştü.

TCMB Rezerv Birikimi ve Döviz Mevduatları

TCMB'nin rezerv birikimi artmaya devam ediyor. 21 Haziran haftasında, bir önceki haftaya göre 1 milyar 321 milyon dolar artarak 147 milyar 622 milyon dolarla tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Vatandaş ve şirketlerin döviz mevduatları ise 19 Nisan'dan bu yana ilk kez artış gösterdi. Döviz mevduatı bir haftada 2 milyar 322,90 milyon dolar artarak 165 milyar 162,20 milyon dolara çıktı.

Döviz hareketleri için ABD'de açıklanacak kişisel harcama verisi ile FATF toplantısından gelecek açıklamalar izlenecek.

Yaren Eryılmaz
yareneryilmaz@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal