Altın fiyatlarında sert düşüş: Gram altında son durum ne?

Geçtiğimiz günlerde rekordan rekora koşan ve 1820 lira sınırına kadar yükselen gram altın fiyatları bugün 1800 lira sınırlarına kadar geriledi. Altın yatırımcıları ise bugün açıklanacak Fed'in faiz kararına kilitlendi.

01.11.2023-17:49 - (Son Güncelleme: 02.11.2023-09:00)

İsrail’in Gazze’ye saldırıları sürerken yatırımcılar güvenli liman olan altına çekilmişti ve Ekim ayının yıldızı Altın olmuştu. Borsa İstanbul yüzde 10'dan fazla değer kaybederken gram altın ise yüzde 12,39 yükselmişti. Kasım ayına ise altın fiyatları düşüşle başladı. Ons altın 2000 Dolar seviyesinin altına sarkmasının ardından düşüşüne devam ederek 1979 dolar seviyesine geriledi.  Buna paralel olarak gram altın da 1801 liraya düştü.

Spot piyasada güncel altın satış fiyatları:

Çeyrek altın 3027 lira

Yarım altın 6005 lira

Tam altın 12075 lira

Cumhuriyet altını 11963 lira

Reşat altını 11995 lira

Gremse altın 30280 liradan satılıyor.

altın

Cumhurbaşkan Recep Tayyip Erdoğan dün Kabine Toplantısı'nda enflasyona dair "Enflasyon meselesinde de gerekli tedbirleri alıyoruz. Fırsatçılara göz açtırmayacağız." sözlerini kaydetti.

Bütçe sunumunda konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise "Çalışanları enflasyona ezdirmedik, ezdirmeyeceğiz" ifadelerinde bulundu.

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, ‘’dezenflasyonist’’ sürecin başladığına vurgu yaparak ‘kalıcı bir şekilde gelir dağılımını iyileştirmek, iş gücünün milli gelir içerisindeki payını artırmak, toplumun refahını kalıcı bir şekilde yükseltmek için dezenflasyon programını kararlılıkla uygulayacaklarını’ duyurdu.

"Kişi başı milli gelir yüzde 5 büyüme ile nasıl artacak?" sorusuna yanıt olaraksa Şimşek, "Dezenflasyonist programlarda lira reel olarak değer kazanacak. Bizim rakamlarımız onu yansıtıyor. Bir hesap hatası yoktur." cümlelerini kurdu.

Açıklamalarında cari açık konusuna ilişkin değerlendirmeler de yapan Şimşek, enflasyonu düşürmek için alınan tedbirlerinse iç talebi sınırlayacağından bahsetti.

Merkez Bankası ise yarın 2023 yılının son enflasyon raporunu paylaşacak. Merkez Bankası'nın enflasyon tahmininde yukarı yönlü güncellemeler yapacağı bekleniyor. Merkez Bankası, yılın 3. enflasyon raporunda 2024 yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 33 düzeyinde tutuluyor.

Ekim ayı enflasyon rakamları ise Cuma günü açıklanacak. AA'nın düzenlediği ankete katılan ekonomistlere yıllık enflasyonun yüzde 62,36'ya çıkmasını bekleniyor.

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal