Altın fiyatlarında rekor değişim: Uzman isim düşüş yaşanacak tarihi açıkladı

Altın fiyatları haftanın songününde rekor kırıyor. Uzmanlara göre fiyatlardaki yükseliş önümüzdeki günlerde de devam edecek. İşte detaylar...

16.06.2023-12:36 - (Son Güncelleme: 16.06.2023-18:11)

Ons altın ve döviz kuruna paralel olacak şekilde yeniden değer kazanan gram altın fiyatı, haftanın son işlem gününde 1.493 liradan satışa çıkarıldı. Aynı dakikalarda çeyrek altın 2.450 lira, Cumhuriyet altını da 9.910 liradan satılıyor.

Altının ons fiyatı şu sıralarda önceki kapanışının yüzde 0,2 üzerinde 1.961 dolardan alıcı buluyor.

Analistler ne diyor?Altın Fiyatları

Analistler, merkez bankalarının para politikası kararlarının açıklandığı ve yoğun veri gündeminin olduğu haftanın son işlem gününde küresel piyasalarda pozitif bir seyir izlendiğini belirtti.

Amerika Merkez Bankası'nın (Fed) politika faizini sabit tutması ve sıkılaşma politikasının sonuna yaklaştığına dair beklentilerin altının ons fiyatını desteklediğini belirten analistler, öte yandan bu yıl içinde 2 faiz artırımı daha olabileceğini kaydetti.

İslam Memiş'ten çok kritik uyarı

İslam Memiş, Merkez Bankası'nın olası bir faiz artışında gram altın fiyatlarının 1450 TL'nin altına hatta 1400 TL'ye kadar geri çekilebileceğini söyledi. Memiş, "Elinde TL bulunduran, altın borcu olanların, 22 Haziran'ı yakından takip etmesi gerekiyor. Son bir alım fırsatı vereceğini tahmin ediyorum. " dedi. Memiş, gram altında 1600 TL'nin yukarı yönlü kırılmasının ardından 1700-1800 TL seviyelerinin görülebileceğini söyledi. 

Faiz indirimi bekleniyor

Faiz kararı sonrası Fed Başkanı Jerome Powell piyasalara önemli mesajlar verdi. Powell ekonominin para politikasında sıkılaştırma sonrası bir "yumuşak inişi" başarması olasılığını görmeye devam ettiğini ancak, faizlerde yakın zamanda bir indirim öngörmediklerini söyledi.

Enflasyonun yüzde 2 hedefine geri getirilmesinin birinci öncelikleri olduğunu ve bunda kararlı olmaya devam ettiklerini ifade eden Powell, faiz oranlarının gelecek toplantılarda artırılmasının "mantıklı olabileceğini" değerlendirdiklerini, ancak bunun çok daha yavaş bir hızla yapılması taraftarı olduklarını da vurguladı.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal