Altın Fiyatları Neden Yükseliyor? Kimse Beklemezken Piyasaya 'Rüzgar' Esti

Küresel piyasalar, beklenmedik gelişmelerle alt üst olurken altın fiyatları tarihi seviyelere ulaştı.

17.07.2024-09:36 - (Son Güncelleme: 17.07.2024-09:36) Altın Fiyatları Neden Yükseliyor? Kimse Beklemezken Piyasaya 'Rüzgar' Esti

Gram Altın, ABD'de gerçekleşen suikast girişiminin ardından Donald Trump'ın başkanlık seçimini kazanma ihtimalinin artmasıyla birlikte büyük bir sıçrama yaptı ve 2.614 TL ile rekor kırdı.

Trump'a yönelik suikast girişimi, ABD'de ve dünya genelinde siyasi ve ekonomik belirsizlikleri artırdı. FED'in faiz indirim zamanına odaklanan piyasalarda, Trump'ın yeniden başkan olması halinde ticaret savaşlarının yeniden başlayacağı endişesi hakim. Bu durum, yatırımcıları güvenli liman olarak görülen altına yönlendirdi.

Ekonomist Muhammet Bayram, bu gelişmeleri değerlendirirken, "Şu anda Amerika’daki savaş küreselciler ve ulusalcıların iç savaşı. Çatışma ve yeni bir savaş düzenine geçilmesi ile tüm dünya ekonomisinin etkilenebileceği aşikâr. Ancak Türkiye’nin uygulamış olduğu politikanın çok etkileneceğini düşünmüyorum. Türkiye hâlâ cazip ve yatırımcılar için elverişli," dedi.


3. Dünya Savaşı Söylemleri Altına Rağbeti Artırabilir

Bayram, Trump'ın yeniden başkan olması durumunda Rusya ve Çin karşıtlığının öne çıkabileceğini ve bu durumun 3. Dünya Savaşı söylemlerini tetikleyebileceğini belirtti. "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, III. Dünya Savaşı söylemlerini kullandı. Bu söylemler aslında boşa söylenmiş sözler değildi. Savaş çanlarının çalması altına olan talebi artırabilir," diye ekledi.

Bitcoin Artışı Devam Edebilir

Kripto varlıklar da bu gelişmelerden etkilenebilir. Bayram, "Bitcoin artışı devam edebilir. Yatırımcıların çok dikkatli olması, kredili işlem yapmaması, borçlanarak yatırım yapmaması gerekiyor," ifadelerini kullandı.

Bayram ayrıca, seçimlerin FED’in faiz adımını etkilemeyeceğini belirterek, "Haziran enflasyonu negatif çıkınca, eylül ayında faiz indirimi yapılması kesinleşti diyebiliriz," açıklamasında bulundu.

Piyasaların Trump’ın olası başkanlığına ve suikast girişiminin yankılarına nasıl tepki vereceği merakla bekleniyor. Gözler, dünya genelindeki siyasi ve ekonomik gelişmelerde olmaya devam edecek.

Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal