Depremlerde yaşanan artışlardan dolayı birçok vatandaş deprem kuşakları hakkında araştırmalar yapıyor. Dünyadaki en yoğun deprem kuşakları arasında yer alan deprem hatlarını merak edenlerin karşısına ise Pasifik Deprem Kuşağı, Alp-Himalaya Deprem Kuşağı ve Anlantik Bölgesi çıkıyor. Bunun üzerine Alp-Himalaya deprem kuşağının üzerinde yer alan ülkelerde merak edilmeye başlandı. Peki, Alp-Himalaya deprem kuşağı nedir, nerelere uzanıyor? İşte detaylar...
Yeryüzündeki depremlerin %17'si Alp-Himalaya kuşağında gerçekleşmektedir. Alp-Himalaya deprem kuşağı; Endonezya’dan başlayarak Himalayalar ve Akdeniz üzerinden Atlas Okyanusu’na ulaşır. Tarih boyunca bu kuşaklarda yer alan ülkelerde yıkıcı depremler meydana gelmiştir, şehirler yerle bir olmuştur.
-Hindistan
-Nepal
-Afganistan
-İran
-Türkiye
-Yunanistan
-İtalya
1. Pasifik Deprem Kuşağı: Bu kuşakta yeryüzündeki depremlerin %81'i gerçekleşmektedir. Bu bölge Şili'den kuzeye doğru Güney Amerika kıyıları, Orta Amerika, Meksika, ABD'nin batı kıyıları ve Alaska'nın güneyinden Aleutian adaları, Japonya, Filipinler, Yeni Gine, Güney Pasifik adaları ve Yeni Zelanda'yı içine alır.
2. Atlantik Bölgesi: Bu kuşak ise Atlas Okyanusu sırtı boyunca uzanır.
Alp-Himalaya kıvrım kuşağında bulunan Anadolu'nun büyük bir bölümü ikinci derece deprem kuşağında yer alır. Bu durum Anadolu'nun jeolojik gelişimini henüz tamamlamadığını gösterir. Türkiye'deki deprem kuşakları 5 grupta toplanmaktadır.
1. Dereceden Deprem Kuşağı: Tektonik çukurluklar ve aktif kırık hatları yakınındaki alanlardır. Burada meydana gelen depremler büyük ölçüde can ve mal kaybına neden olur.
2. Dereceden Deprem Kuşağı: Depremlerin birinci derece deprem kuşağındakine oranla daha az zarar verdiği alanlardır.
3. Dereceden Deprem Kuşağı: Sarsıntıların az zararla geçtiği alanlardır.
4. Dereceden Deprem Kuşağı: Sarsıntıların çok az zararla ya da zararsız geçtiği alanlardır.
5. Dereceden Deprem Kuşağı: Sarsıntıların çok az olduğu ya da hiç hissedilmediği alanlardır.