Almanya'dan PKK Teröristlerine Darbe

Almanya'da, PKK yöneticilerine karşı 1220 dava işleme konuldu. Almanya'da son yıllarda PKK'nın yönetici kadrolarına yönelik davalarda artış görülmektedir.

13.10.2020-12:13 - (Son Güncelleme: 13.10.2020-12:40) Almanya'dan PKK Teröristlerine Darbe

Almanya'da son dönemde PKK'nın yönetici kadrolarına karşı açılan soruşturma ve davalarda ciddi bir artış kaydedildi. Federal hükümet, sadece 2016 yılından 31 Ağustos 2020'ye kadar 786 kişi hakkında, toplam 721 soruşturma açtığını duyurdu.

Alman Sol Parti milletvekili Ulla Jelpke ve partisinin meclis grubunun yönelttiği soru önergesinde, 1 Ocak 1988 yılından bu yana toplam kaç PKK  terör örgütü yöneticisine, ne kadar soruşturma açıldığı ve kaçının hangi cezaları aldığı soruldu. Hükümet, önergeye cevabında 1988 yılından 31 Ağustos 2020'ye kadar başlatılan soruşturma sayısını bin 220 olarak verdi. Hakkında soruşturma açılan terörist sayısı da aynı zaman dilimi için bin 519'dur.

Açılan davalardan iki terörist müebbet hapis cezası ile sonuçlanırken birinde beraat, ikisinde de takipsizlik kararı verilmiştir. 94 davada ise sanıkların 8 ay ile 13 yıl arasında hapis cezaları aldığı belirtilmektedir.

2016 yılından bu yana açılan davaların çoğunun ise devam ettiği dikkat çekiyor. Dernek ve gösteri yasakları bağlantılı soruşturma ve davalar bu rakamlara ilişkendirilememektedir.

PKK'LI TERÖRİSTLER 129B MADDESİ İLE YARGILANIYOR

Almanya'da PKK yöneticileri Alman Ceza Yasası'nın 129b maddesine göre yargılanmaktadır. Düzenleme, kökeni Almanya dışında olan örgütlenmeleri de kapsaması dosyayı suç sayılan bir eylemin Avrupa Birliği üyesi bir ülkede işlenmemiş olması, zanlı veya kurbanın Alman vatandaşı olması veya Almanya'da ikamet etmeleri halinde yargılanmasını mümkün kılmaktadır.

11 Eylül 2001 saldırıları sonrasında radikal İslamcı grupların yargılanması için ceza kanununa ilave edilen madde bugün Türkiye'den de DHKP-C, PKK gibi terör örgütlerin üyeleri için uygulanıyor. 129b, bugün daha çok yabancı bir terör örgütü üyesi olma ve onun için faaliyet yürütme iddialarıyla, somut bir şiddet eylemi olmaksızın kullanılmaktadır.

Almanya'da ikamet etmesi halinde soruşturma ve yargı süreci için Almanya Adalet Bakanlığı'nın sadece o olay özelinde veya gelecekteki benzer soruşturma ve yargılamalarda da geçerli olmak üzere kovuşturmaya yetki vermesi gerekir.

Alman Ceza Yasası'nın 129'ncu maddesi 1970'lerde silahlı mücadeleyi savunan bir örgüt olan Kızıl Ordu Fraksiyonu'nun (RAF) şiddet eylemlerindeki artış üzerine 1976 yılında yürürlüğe konulmuştur.

TERÖR ÖRGÜTÜ KARARI

Almanya'da Federal Yargıtay, 2010 yılında PKK'yı, Alman Ceza Kanunu'nunda yer alan 129b maddesine göre yabancı bir terör örgütü olarak derecelendirdi. Yüksek mahkeme, PKK veya ona bağlı diğer Terör Örgütünü büyüteç altına aldığı kararında cinayet veya kasten adam öldürmek gibi eylemlerinin nefsi müdafa hakkı olmadığına, devletler hukuku açısından da dayanağı bulunmadığına, üyelerinin savaşçı statüsünde görülemeyeceğine ve teammüller ve uygulamalar yoluyla oluşmuş bir hak konumu da arzetmediğine hükmetmiştir.

YORUM YAZ..
Modal