Almanya’dan Gelen Aşı Türkiye’de Deneniyor

Dünya genelinde koronavirüs ile mücadele devam ederken, aşı çalışmaları ile ilgili neredeyse her gün yeni bir gelişme yaşanıyor. Bu seferki gelişme ise Almanya’da geliştirilen aşının Türkiye’de denenmeye başlanması.

22.10.2020-15:45 - (Son Güncelleme: 22.10.2020-16:03) Almanya’dan Gelen Aşı Türkiye’de Deneniyor

Almaya’da geliştirilen Kovid-19 aşısı, Kocaeli Üniversitesi’nde 3 gönüllü üstünde denenmeye balşadı. Geliştirilen aşının yapılması için gönüllü olan Hakan Kutlu, ‘ Maskesiz dolaşmanın anahtarı o küçük tüplerinin birisinin içinde saklı’ ifadelerini kullandı.

Almanya’da Kovid-19 için geliştirilen Kovid-19 aşısı Türkiye’de 9 merkez tarafından gönüllülerde denenmeye başlandı.

9 merkez arasında yer alan Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde de gönüllü olan rektör yardımcısı ve 2 kamu personeline aşı yapıldı. Sabah saatlerinde ilk olarak aşının denendiği Prof. Dr. Ercüment Çiftçi, Kocaeli Üniversitesi’nde Rektör Yardımcısı olarak görev almakta. Sonra gönüllü olan 2 kamu görevlisi de Almanya’da geliştirilmiş olan bu aşıyı yaptırdı.

İki dozdan oluşan bu aşının ikinci dozunu ise 21. günde uygulayacaklarını belirten Enfeksiyon Hastaları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Sıla Akan, ‘Aşının 18-89 yaşları arasında sınırı var. Herhangi bir kronik hastalığı olması önemli değil, uygulanabiliyor. Aşıların 21. gününde tekrar 2. dozu yapılacak. Kontrollü bir şekilde gidecek. Genel olarak bütün dünyada 44 bin kişi üzerinde denecek. Türkiye’de ise 9 merkezde 70’şer kişide denenecek. Aşıların 21.gününde ikinci doz uygulanacak’ ifadelerini kullandı.

Daha önce de Çin’den gelen aşının denendiğini ve herhangi bir yan etkisinin tespit edilmediğini belirten Kocaeli Üniversitesi Rektörü Saadettin Hülagü, ‘Şimdi Almanya’dan gelen ve başında da bir Türk hocamızın olduğu aşı grubu bugün sağlık çalışanları ve gönüllüler üzerinde denenecek. Ülkemizdeki aşı çalışmaları da 2 hafta içerisinde yürürlüğe gireceğini biliyoruz. Bu aşı fazında biraz daha önümüzü görmeyi sağlayacağız. Yapılan aşıya karşı oluşan koruyucu antikorların ne düzeyde, ne kadar oluştuğunu göreceğiz. Belki bu süreç toplumsal bağışıklık açısından da önemli. Üniversitelerin açılması ile ilgili de biz bu aşıyla ilgili ümitliyiz. 2 hafta sonra kendi aşımız için de inşallah bir araya geliriz. Daha önceki Çin aşısında bir yan etki görülmedi. Bundan da bir etki olacağını sanmıyorum’ açıklamalarında bulundu.

Aşı yaptırmaya gönüllü olan Hakan Kutlu ise aşı çalışmalarına katkısının olmasını istediğini dile getirerek, yaşanan bu savaşu 2. Dünya Savaşı felaketine benzeterek, ‘Mart ayından bu yana 2. Dünya Savaşından bu yanan dünyanın gördüğü en büyük felaketi yaşıyoruz. Eskisi gibi annemizin elini öpmenin, maskesiz dolaşmanın anahtarı o küçük tüplerin birisinin içinde saklı. Ben buna inanıyorum. Gönüllü olarak bu işe katkı sağlamak istedim. Umarım güzel sonuçlanır. Bu çalışmanın Türkiye’de yapıldığını duyar duymaz ben bu işin içerisinde olmalıyım diye bu ana tanıklık etmek istedim. Yakınlarımın hepsi olma dedi. Onların da fikri sonradan değişti. Gelişmeleri görünce onlar da destek verdi. İçimde hiçbir korku yok. İğneye fobim var ama her şey yolunda gitti’ konuşmalarına yer verdi.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal