Almanya Neden Osmanlı'nın Yanında Savaşa Girdi?

Birinci Dünya savaşı kapsamında atılan adımları sadece birkaç sebebe indirgemek çok da doğru olmayacaktır. Bu noktada Almanya’nın Osmanlıyı yanında görmek istemesinin birçok farklı sebebi bulunuyor. Öncelikli sebep üzerinde bulunan baskının hafifletilmesidir.

21.07.2020-13:25 - (Son Güncelleme: 21.07.2020-13:23) Almanya Neden Osmanlı'nın Yanında Savaşa Girdi?

Almanya neden Osmanlı'nın yanında savaşa girdi konu başlığı kapsamında dikkate alınması gereken dinamiklerden bazıları;

  • Almanya olası bir saldırı durumunda kendi üzerinde oluşacak baskının minimum seviyeye inmesi ve Osmanlı kapsamında yeni cepheler açılmasını istemekteydi.
  • Bu noktada Osmanlının içinde bulunduğu siyasi durumdan ötürü Almanya’ya olan bakışın sempati dolu olduğu da dile getirilmelidir. Germanofil olarak da adlandırılan bazı yöneticilerin de Almanya ile iiş birliği kurulmasında büyük paya sahip oldukları eklenmesi gereken hususlardandır.
  • Almanya Osmanlının reddedilemez bir gücü olan insan gücü konusunda da büyük bir heves sahibidir. Aslına bakılırsa bu insanlar yeterince askeri teçhizata sahip değildir. Yine de cephe savaşları konusunda insan unsurunun ne derece önemli olduğu biliniyor.

Bu hususların her biri kendi bağlamında incelenmelidir. Modern bakış açısı ile bakıldığı zaman sizin için çok da mantıklı olmadığının dile getirilmesi oldukça normal. Fakat tarihi olayların ve yaşanan gelişmelerin sadece kendi içinde değerlendirilmesi gerekiyor!

Yeterli Destek Verildi Mi?

İttifak devletleri arasında yeterli dayanışmanın ve desteğin söz konusu olmadığı belirtilmelidir. Alınan yenilgilerin de galibiyetlerin de sadece kişisel çabanın sonucu olduğu belirtilmelidir. Başlangıç aşamasında vaat edilen teçhizat yardımı ya da malzeme yardımı ile alakalı tek bir gelişme dahi söz konusu olmamıştır. Yeterli desteğin verilmemiş olması Osmanlının birçok cephede tam manası ile profesyonel şekilde cephe savaşına hazır hale gelen itilaf devletlerinin karşısında savunmasız kalmasına neden olmuştur.

Osmanlı İtilaf Devletlerinin Yanında Savaşa Girmek İstedi Mi?

Savaşın henüz tarafları netleşmeden hemen öncesinde Almanya ile iş biriliğinden ziyade eli çok daha kuvvetli olan itilaf devletleri ile iş birliği yapmak için adım atılmıştır. Fakat bu konuda devletlerden gerekli olan karşılığın alınmadığı da belirtilmelidir. Bu reddedilişin temel sebebi ise itilaf devletlerinin ana noktada parçalamak ve hedef olarak belirlemek istedikleri noktanın hali hazırda Osmanlı olmasıdır. Bu noktada Osmanlıyı cepheye dahil etmenin ne anlamı olurdu?

Osmanlının En Başarılı Olduğu Cepheler Hangileri?

Almanya neden Osmanlının yanında savaşa girdi; Osmanlının desten yazdığı cephelerin başında kesinlikle Çanakkale geliyor. Tüm coğrafyanın kaderini değiştiren bir zaferin alındığı da eklenmelidir. Eğer itilaf devletleri başarılı olsaydı bu alanda siyasi yapılanmanın ve halkın durumunu tahmin etmek oldukça güç! Alınan başarının aslına bakılırsa ne derece emek ve teknik işi olduğunu ana detaylara göz attığınızda göreceksiniz!

 

YORUM YAZ..
Modal