Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian ile Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Fransa'nın başkenti Paris'te Avrupa'da vazfie üstlenen Fransız büyükelçilerine açıklama yaptı.
Avrupa'nın daha kuvvetli olması gerektiğine dikkat çeken Le Drian, İngiltere'nin uzlaşmaz ve gerçekçi olmayan tavrı sebebiyle Avrupa Birliği (AB) ile İngiltere arasında ticaret ve gelecek zamandaki münasebetleri şekillendirecek anlaşma ile ilgili görüşmelerde ilerleme elde edilemediğini belirtti.
Le Drian, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de Avrupa Birliği ülkesinin deniz sahasını ihlal ettiğini ve bu durumun kabul edilemez olduğunu öne sürdü.
'TÜRKİYE'Yİ KINAMAK VE YAPTIRIM GEREKLİ OLSAYDI AVRUPA BİRLİĞİ BUNU YAPARDI'
Güvenliklerini farklı aktörlerin eline vermenin hata olacağını öne süren Le Drian, 'AB diyaloğa hazır. (Türkiye'yi) sert şekilde kınamak ve yaptırım gerekli olsaydı AB bunu yapardı. Ankara ile daha yapıcı diyaloğun şartlarını oluşturmak için tüm diplomatik yolları harekete geçirdik. Bu konuda Almanya ve Fransa hemfikir' şeklinde konuştu.
Maas da Türkiye'nin Libya ile Doğu Akdeniz'de 'istikrarsızlaştıran' politika uyguladığını ifade ederek bunu kabul edemeyeceklerini dile getirdi.
'TÜRKİYE'NİN DİYALOG SÜRECİNİ DESTEKLİYORUZ'
Avrupa Birliği mensubu ülkelerin, Yunanistan ile Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin egemenliklerini muhafaza edeceklerini belirten Maas, şu ifadeleri kullandı:
'Bu hassas durumdan ancak diyalog ile çıkabiliriz. Bu nedenle (AB Yüksek Temsilcisi Joseph) Borrell ve (Dışişleri Bakanı) Mevlüt Çavuşoğlu'nun diyalog sürecini destekliyoruz. Tansiyonun düşmesi için 24 Eylül'e kadar elimizden geleni yapacağız.'
Maas, aynı zamanda Rusya'nın muhalif aktivist Aleksey Navalny'nin vaziyetini açıklığa kavuşturmak için daha çok şey yapması gerektiğini söyledi.
'TANSİYONU ARTTIRACAK ADIMLAR YERİNE DİYALOĞA İHTİYAÇ VAR
Doğu Akdeniz'de Türkiye ve Yunanistan arasında tırmanan tansiyonla ilgili Avrupa Birliği (AB) Komisyonundan açıklama yapılmıştı.
Gelen açıklamada, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki hamlelerinden rahatsız olunduğu belirtildi. Açıklamada, 'Tansiyonu artıracak tek taraflı adımlar yerine Türkiye ile diyaloğa ihtiyaç var' ifadeleri kullanıldı.
24 EYLÜL MÜHLETİ
AB bakanlarının cuma günü Berlin'de gerçekleştirdiği resmi olmayan toplantıda Doğu Akdeniz gerilimi masaya yatırılmış ve Türkiye'ye karşı yeni yaptırımlar gündeme gelmişti.
Toplantının akabinden Borrell, birliğin Doğu Akdeniz gerilimine misilleme olarak Türkiye'ye karşı yeni yaptırımlar hedeflediğini, bunların 24 Eylül tarihindeki liderler zirvesinde değerlendirilebileceğini dile getirmişti.
'Türkiye'nin tartışmalı sularda doğalgaz arama kabiliyetini sınırlamak için bireylere, gemilere yaptırım uygulamaktan ve Avrupa limanlarını kullanmasını engellemekten' bahseden Borrell, Avrupa Birliği'nin 'yasadışı kabul ettiği çalışmalarla alakalı her şeye odaklanacağını' belirtmişti.