Almanya Gıda ve Tarım Bakanı Cem Özdemir kimdir, hangi görevlerde bulundu? Alman Bakan Cem Özdemir’in döner çıkış tepki topladı

Cem Özdemir’in döner çıkışı Türk kamuoyunda büyük tepki topladı. Almanya Gıda ve Tarım Bakanı Cem Özdemir yaptığı açıklamada, dönerin Almanya’ya ait olduğunu iddia etti. Peki Almanya Gıda ve Tarım Bakanı Cem Özdemir kimdir, hangi görevlerde bulundu? İşte detaylar…

27.07.2024-16:52 - (Son Güncelleme: 27.07.2024-16:52) Almanya Gıda ve Tarım Bakanı Cem Özdemir kimdir, hangi görevlerde bulundu? Alman Bakan Cem Özdemir’in döner çıkış tepki topladı

Sosyal medya hesabı üzerinden Almanca bir paylaşım yapan Cem Özdemir, Türkiye’nin sembol yemeklerinden dönerin kendilerine ait olduğu yönünde bir iddiada bulundu. Söz konusu iddia ile sosyal medyada büyük tepki toplayan Cem Özdemir’in hayatı ve kariyeri araştırılmaya başlandı. Peki Almanya Gıda ve Tarım Bakanı Cem Özdemir kimdir, hangi görevlerde bulundu?

Almanya Gıda ve Tarım Bakanı Cem Özdemir kimdir?

Cem Özdemir, 21 Aralık 1965 tarihinde Batı Almanya'nın Bad Urach kentinde dünyaya geldi. Çerkes kökenli bir ailenin oğlu olan Özdemir'in ailesi, Türkiye'nin Tokat ilinden Almanya'ya göç etti. Lise eğitiminden sonra sosyal pedagoji eğitimi aldı ve 1987 yılından itibaren eğitimci ve serbest gazeteci olarak çalışmaya başladı.

1981 yılında Yeşiller Partisi'ne katılan Cem Özdemir, 1989-1994 yılları arasında Baden-Württemberg eyalet yönetiminde görev aldı. Göçmen haklarını savunan Immi-Grün - Bündnis der neuen InländerInnen (Göçmen Yeşili - Yeni Vatandaşlar İttifakı) grubunun kurucuları arasında yer aldı.

Almanya Gıda ve Tarım Bakanı Cem Özdemir kimdir, hangi görevlerde bulundu? Alman Bakan Cem Özdemir’in döner çıkış tepki topladı

1994-2002 yılları arasında Yeşiller Partisi'ni Alman Federal Meclisinde temsil eden Özdemir, 1998'den itibaren Yeşiller Meclis Grubunun iç politika sözcüsü oldu. Ancak, 2002 yılında yaşadığı kredi skandalı ve özel uçuşlar için milletvekillerine tanınan hakları suistimal ettiği ortaya çıkınca milletvekilliğinden ayrılma kararı aldı.

2004 yılında Avrupa Parlamentosu'na (AP) seçilen Özdemir, Yeşiller Grubu / Hür Avrupa İttifakı üyesi olarak görev yaptı. AP'de Dış İlişkiler Komisyonu üyeliğini yürüttü ve CIA'nın Avrupa'daki gizli tutukevleri ve uçuşlarına yönelik iddiaları araştırmak üzere kurulan komisyonun başkan yardımcılığını yaptı. Özdemir, Kuzey Kıbrıs ile doğrudan ilişki kurulması amacıyla oluşturulan İletişim Komitesi ve Uluslararası Irkçılıkla Mücadele ve Çeşitlilik Grubu'nun (Anti-Racism and Diversity Intergroup) aktif bir üyesi oldu.

2 Haziran 2008 tarihinde Yeşiller Partisi eş başkanlığına adaylığını açıklayan Özdemir, 2008-2018 yılları arasında Claudia Roth ve Simone Peter ile birlikte bu görevi yürüttü. 2018'den 2021'e kadar Ulaştırma Komitesi'ne başkanlık etti ve Aralık 2021'den itibaren Scholz Kabinesi'nde Almanya'nın Gıda ve Tarım Bakanı olarak görev yapmaktadır.

23 Mart 2018 tarihinde Ermenistan tarafından devlet liyakat nişanı ile ödüllendirilen Cem Özdemir, Türkiye'nin Avrupa'daki rolü üzerine dersler vermek üzere ABD'nin Wisconsin eyaletindeki Madison Üniversitesi'nde de görev yaptı.

Cem Özdemir evli mi?

2003 yılında gazeteci Pia Castro ile ABD’de evlenen Cem Özdemir, 2023 yılında boşandı.

Cem Özdemir, Almanya'nın siyasi arenasında etkin rol oynamaya devam ederken, göçmen hakları, çevre ve tarım politikaları konusundaki çalışmalarıyla tanınmaktadır.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal