Türkülerde sembolizm sürekli olarak kullanılmış, söylenecek sözler ve duygular belli bir şekilde saklanıp şiirselleştirilerek söylenmiştir. Allı Turnam da bunun en büyük örneklerinden biridir. İşte Allı Turnam'ın uzun hikayesi..
HİKAYESİ
Ülkemizin yetiştirdiği en büyük aşıklardan olan Neşet Ertaş'ın babası ve yine bir aşık olan Muharrem Ertaş'ın çırağı olan Hacı Taşan, Allı Turnam türküsünü kültürümüze kazandırmıştır. Kırşehir'in çıkardığı en büyük aşıklardan biri olan Türkmen Abdal halk ozanı Hacı Taşan, Türk kültüründeki turna simgesini kullanmıştır. Türküde eşe ve dosta turnalarla selam gönderir. Sebebi turnaların göçmen olmasıdır. Aynı zamanda turnaların göç tarihlerinin direkt olarak belli olması, yerel halkın yaşamlarında önemli bir yere sahiptir.
ALLI TURNA NEDİR?
Ülkemizin İç Anadolu bölgesinde sıklıkla allı turna olarak adlandırılan kuş, aslında bildiğimiz flamingodur. Renginin kırmızıya kaçan bir pembe olmasından dolayı allı turna denir. Allı turnalar göçmen kuşlardır. İlkbaharda Türkiye'ye gelen kuşlar, Kasım ayı gibi Afrika'ya göç ederler.
ALLI TURNAM TÜRKÜ SÖZLERİ
Allı turnam ne gezersin havada
Devrildi arabam kaldım burada
Gülüm gülüm kırıldı kolum
Tutmuyor elim turnalar hey
Ah gülüm gülüm yar gülüm gülüm
Kız gülüm gülüm turnalar hey
Ne onmadık bir kulumuşum dünyada
Akşam oldu allı turnam dön geri
Allı turnam bizim ele varırsan
Şeker söyle kaymak söyle bal söyle
Eğer bizi sual eden olursa
Boynu bükük benzi soluk yar söyle
Gülüm gülüm kırıldı kolum
Tutmuyor elim turnalar hey
Ah gülüm gülüm yar gülüm gülüm
Kız gülüm gülüm turnalar hey