Alışverişte Fiş Vermeyen de Almayan da Ceza Ödeyecek

Meclis'e sunulan yeni vergi paketi, alışverişte fiş veya fatura kesmeyen esnafa ve almayan tüketicilere ağır cezalar getirecek. Kayıtdışı ekonomi ile mücadeleyi artırmayı hedefleyen düzenleme, ceza miktarlarını önemli ölçüde yükseltiyor.

17.07.2024-17:34 - (Son Güncelleme: 17.07.2024-17:34) Alışverişte Fiş Vermeyen de Almayan da Ceza Ödeyecek

Vergi uzmanı Abdullah Tolu'nun açıklamalarına göre, fiş ve fatura düzenlemeyenlere şu anda 3 bin 400 lira olan ceza, yeni torba yasa teklifi ile birinci tespitte 10 bin liraya çıkarılacak. Tekrar eden durumlarda ceza miktarı artarak, ikinci tespitte 20 bin lira, üçüncü tespitte 30 bin lira, dördüncü tespitte 40 bin lira, beşinci tespitte 50 bin lira ve altıncı ve sonraki her tespitte 100 bin lira özel usulsüzlük cezası kesilecek.

Fiş Almayan Müşterilere de Ceza

Yeni düzenleme, sadece fiş kesmeyen satıcıları değil, fiş almayan müşterileri de sorumlu tutacak. Fiş almadığı tespit edilen müşteriler, 5 bin lira ceza ödeyecek. Ancak, alıcı 5 iş günü içerisinde satıcının fatura düzenlemediğini vergi dairesine bildirirse, alıcılara ceza kesilmeyecek.

Adisyon ve Benzeri Belgeler Geçerli Sayılmayacak

Satıcıların fiş yerine adisyon gibi belgeler vermesi ve müşterilerin bu belgeleri fiş olarak kabul etmesi durumunda, satıcıya iki kat özel usulsüzlük cezası kesilecek ve ödenmesi gereken tutar iki katına çıkacak.

Bu düzenlemelerle, vergi kaçakçılığını önlemek ve kayıt dışı ekonomiyi azaltmak amacıyla daha sıkı denetimler ve ağır cezalar getiriliyor. Hem esnaf hem de tüketicilerin, yeni kurallara uyum sağlaması ve alışverişlerde fiş veya fatura almaya ve vermeye özen göstermesi gerekecek.

Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal