Alinazik Kebabı Tarifi

Gaziantep'in en lezzetli yemeklerinden biri olan Alinazik kebabı dillerde eskimeyen bir lezzettir. Bu güzel yemeği yemek için Gaziantep'e gitmenize gerek yok. Kendinizde evde yaparak lezzetli bir sofra hazırlayabilirsiniz...

06.07.2020-10:53 - (Son Güncelleme: 06.07.2020-10:47) Alinazik Kebabı Tarifi

Alinazik kebabı sırf yoğurtla hazırlanmış ve közlenmiş olan lezzetli patlıcana ekmek bandırmanın keyfini yaşamak için bile yapılabilir. Fakat bir de üzerine yapılan kuşbaşı etin tadı eklenince çok daha güzel olur. 

Alinazik kebabının ismi Sultan Selim zamanından gelir. Bir sefer esnasında Gaziantep'e yolu düşen Sultan Selim'e Alinazik kebabı ikram ederlermiş. Sultan Selim bu yemeği yer yemez, beğenisini dile getirmek için "Bu yemek ne kadar güzel olmuş, hangi eli nazik usta yaptı bunu?" diye sormuş ve böylelikle Alinazik kebabını ismini almış.

MALZEMELER

  • 600 gram kuşbaşı et
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 su bardağı sıcak su
  • 1 adet orta boy soğan
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • Yarım çay kaşığı tuz
  • Karabiber
  • Yarım tatlı kaşığı pul biber
  • 4 adet büyük patlıcan
  • 3 diş sarımsak
  • 2 su bardağı süzme yoğurt
  • Yarım çay kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 adet yeşil biber
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 adet domates
  • 1 adet tırnak pidesi
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber

NASIL YAPILIR?

Sarımsaklı yoğurtlu patlıcanı yapmak için ilk olarak patlıcanları yıkayın ve kurulayın. Bir çatal ile patlıcanın bazı yerlerinde delikler açın. Patlıcanları önceden ısıtılmış fırında renkleri değişip yumuşayana kadar çevirerek közleyin. Ardından eti hazırlamak için kuru soğanı yemeklik olacak şekilde doğrayın. Sıvı yağ döktüğünüz tencereyi kızdırın ve kuru soğanları renk değiştirene kadar kavurun. Soğanlara eti de ekleyerek renk değiştirene kadar yüksek ateşte kavurun. Kapağını kapatın ve orta ateşte yumuşayıp, suyunu çekene kadar yarım saat kadar pişirin.

Suyunu çeken etlere domates salçası, tereyağı ve baharatları ekleyin. Sıcak suyunu ve tuzunu ekledikten sonra kısık ateşte 10 dakika pişirin. Önceden közlediğiniz patlıcanların kabuklarını soyarak küp küp doğrayın. Daha sonra sarımsakları rendeleyin ve doğradığınız patlıcanları süzme yoğurt ile karıştırın. Sonra zeytinyağı, tuz ve sarımsakları içine ekleyin. Tırnak pideleri uzun şeritler halinde kesin. 4 Parçaya böldüğünüz domates ve yeşil biberi yağda kızartın. Servis tabağını alın ve alt kısmına sarımsaklı yoğurtlu patlıcanı yayın. Üzerine de hazırlanan etleri yerleştirin. Yeşil biber, domates ve tırnak pideleri tabağa yerleştirin. Tereyağını eritip üzerine kırmızı biber dökerek kızdırın. Kebabın üzerine yağı gezdirerek. Yemeğinizi servise hazır. Afiyet olsun.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal