Alıç ve Üvez Meyvelerinin Bilinçsiz Tüketimi Tehlikeleri

Alıç ve üvez meyvesinin tüketimi dikkat gerektiriyor; aksi halde ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilir.

20.10.2024-13:03 - (Son Güncelleme: 20.10.2024-13:03) Alıç ve Üvez Meyvelerinin Bilinçsiz Tüketimi Tehlikeleri

Alıç ve Üvez Meyvesinin Sağlık Üzerindeki Etkileri

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Namık Özkan, alıç ve üvez meyvelerinin bilinçsiz tüketimi hakkında önemli uyarılarda bulundu. Özkan, bu meyvelerin hakkında dikkatli olunması gerektiğini belirtti.

Çiğnemeden Tüketimin Riskleri

Prof. Dr. Özkan, alıç ve üvez meyvelerinin yeterince çiğnenmeden ve çekirdekleriyle birlikte yenildiğinde, mide ve bağırsaklarda kitleler oluşturarak sağlık sorunlarına yol açabileceğini ifade etti. Bu kitleler, gıda taşlaşması ya da bezoar olarak adlandırılmakta ve ciddi rahatsızlıklara neden olabilmektedir.

“Bağırsakta veya midede kitleler oluşabiliyor”

Prof. Dr. Özkan, bu meyvelerin antioksidan özellikleri sayesinde kalp damar sağlığına faydalı olduğunu vurguladı. Ancak, aşırı miktarda ve çekirdekli tüketimin zarara yol açabildiğini belirtti.

Belirtiler ve Müdahale Yöntemleri

Bu durumun hastalarda şiddetli karın ağrısı, bulantı ve kusmaya yol açabileceğine dikkat çeken Özkan, yapılan müdahale yöntemlerini de açıkladı. Eğer midedeyse endoskopi ve ilaçlarla tedavi edilebileceğini, ancak bağırsaklara geçtikten sonra cerrahi müdahale gereksiniminin doğabileceğini aktardı.

“Yaşlılar ve Ameliyat Geçirenler Dikkatli Olmalı”

Yaşlı bireyler ya da daha önce karın ameliyatı geçirmiş kişilerin bu meyveleri tüketirken ekstra dikkat göstermesi gerektiğini kaydeden Özkan, karın ağrısı gibi belirtilerin ihmal edilmemesi gerektiğinin altını çizdi.

Pazar Dönemlerinde Artış

Alıç ve üvez meyvelerinin en çok Ağustos, Eylül ve Ekim aylarında satışa sunulduğunu belirten Özkan, bu dönemde alıça bağlı bağırsak tıkanıklığı vakalarında artış gördüklerini dile getirdi. Geçtiğimiz dönemde 10 vaka tespit edildiğini ve bunlardan 7'sinin tedavi edilebilirken, 3'ünün cerrahi müdahale gerektirdiğini açıkladı.

“İyi Çiğneme ve Çekirdekleri Çıkarma Cazip Bir Çözüm”

Özkan, bu meyvelerin dikkatlice çiğnenmesi ve çekirdeklerinin çıkarılması durumunda sağlık sorunlarının önlenebileceğini sözlerine ekledi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal