ALG nedir? Marmara Denizi'nde görülen Alg nedir, zararları nelerdir?

Musilajdan sonra alg tehlikesi! Marmara Denizi'nde görülen algler vatandaşı korkuttu! Peki alg nedir ve zararları nelerdir işte detaylar...

28.04.2022-18:53 - (Son Güncelleme: 28.04.2022-18:53) ALG nedir? Marmara Denizi'nde görülen Alg nedir, zararları nelerdir?

İbrahim Tan “Alg çoğalması yapacak seviyede yüksek bir çoğalma bu. Kırmızı algler olarak geçer ve denize dönem dönem kırmızı rengini veren algler olduğunu tespit ettik" dedi.

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi uzmanları son zamanlarda Marmara Denizi'nde görülmeye başlanan müsilaja benzeyen maddelerle alakalı açıklamalarda bulundular. Uzmanlar bu maddenin alg patlaması olduğu ifade ettiler.

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi uzmanları geçen yıllarda deniz üzerinde belli aralıklarla kendisini gösteren musilaj sorunu dolayısıyla deniz yüzeyinde kapsamlı bir takım araştırmalar da bulundular. Yapılan araştırmalarda Marmara Denizi'nde musilaja dair bulgulara rastlanmadı.

Marmara Denizi’nde 8-20 Nisan tarihleri arasında TÜBİTAK Marmara Araştırma Gemisi ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordinasyonunda İzmit ve Bursa Gemlik Körfezleri başta olmak üzere tüm Marmara Denizi’nde toplamda 12 istasyonda izleme çalışmaları yaptıklarını söyleyen TÜBİTAK MAM Deniz Araştırmaları ve Teknolojileri Araştırma Grubu Lideri, Başuzman Araştırmacı Dr. İbrahim Tan, "Sefer sırasında Kocaeli Büyükşehir Belediyesi uzmanları tarafından havadan çekilmiş fotoğraflar bize ulaştırıldı ve hızlı bir şekilde numune alıp tarafımıza gönderilmesini istedik. TÜBİTAK MAM laboratuvarlarında analizini gerçekleştirdiğimizde planktonik açıdan müsilajlı bir türe rastlanmasa da kızılötesi spektrumları geçmişteki müsilajlı yapıyla benzerlik gösterdiğini ama sınırlı bölgede olduğunu ortaya koyduk” dedi.

24 Nisan ve 25 Nisan’da hem Yalova açıklarından hem de İzmit Körfezi’nden alınan örneklerin polen olduğunu, ancak yapının altında planktonik canlılara rastlandığını söyleyen Dr. İbrahim Tan, “Alg çoğalması yapacak seviyede yüksek bir çoğalma bu. Kırmızı algler olarak geçer ve denize dönem dönem kırmızı rengini veren algler olduğunu tespit ettik. Marmara Denizi gibi stresin yoğun olduğu bir yerde dönem dönem müsilaj yapılarının görülmesi normal. Devamlı izlenmesi geren bir deniz. Yalnız 15 Nisan’da sınırlı bölgede kalan müsilaj yapının, genelinde oluşmadığı, 24-25 Nisan’daki örneklerin de polen olduğunu ortaya koymaktadır. TÜBİTAK MAM olarak hem Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı hem de müsilaj bilim kurullarıyla dirsek temasımız, iletişimimiz devam etmektedir” diye konuştu.

Alg nedir, zararlı nelerdir?

Alg en bilindik tabiriyle su yosunudur ve ekosistemde bulunması gerekli canlılardan biridir.

Algler deniz, göl ya da derelerde yaşayabilen çok farklı türleri olan yeşil bir örtü görüntüsüne sahip canlılardır. Algler klorofil içeren çiçeksiz yapıya sahip sporlu canlılardandır. Alglerin bir kısmı yararlı olsa da bir kısmı zararlı etkiler içerirler.

Mikroskobik canlılar sınıfında bulunan algler fotosentez yaparlar ve bu anlamda hayatın ve ekosisteminde önemli parçalarından birini teşkil etmiş olurlar. Biyoloji alanında üzerinde incelemeler yapılan alglerin belli başlı zararları bulunur.

Alglerin zararları

Alglerin en başta gelen ve biyologlar tarafından üzerinde durulan en büyük zararı aşırı oksijen tüketmeleridir. Bu özellikleri beraber yaşadıkları canlı türlerini tehdit etmektedir.

Algler çok hızlı çoğaldıklarından bulundukları çevrelerdeki göl, deniz ve derelerde kirlenme yaratırlar. Alglere has bu duruma "alg patlaması" adı verilmiştir.

Alglerin bir diğer önem arz eden zararları ise suda bulunan balıkların ölümüne sebebiyet vermeleridir.

Belli başlı bu zararları dolayısıyla algerin bulundukları ortamlarda düzenli aralıklarla temizleme işlemleri yapılmalıdır. 

YORUM YAZ..
Modal