Alev Alatlı Kimdir?

'Alev Alatlı kimdir?' sorusu, yazarın son dönemdeki açıklamalarıyla bir kez daha gündem konusu haline geldi. Birçok vatandaş, Alatlı'yı merak edip hayatını araştırmaya başladı. Peki, Alev Alatlı kimdir? Kaç yaşındadır? Alev Alatlı'nın kitapları ve yapıtlarının isimleri nelerdir?

26.03.2021-10:38 - (Son Güncelleme: 26.03.2021-10:46) Alev Alatlı Kimdir?

Son dönemdeki açıklamalarıyla Türkiye gündemine oturan Alev Alatlı'nın hayatı ve kitapları merak konusu oluyor. Yazdıklarıyla, Türkiye'de ve dünyada birçok ödüle layık görülen Alev Alatlı'nın biyografisini sizler için derledik.

ALEV ALATLI KİMDİR?

Alev Alatlı, 1944 İzmir doğumlu yazardır. Babası Ertuğrul Alatlı askeri ateşedir. Bu nedenle ilköğrenim ve ortaöğrenimini, babası Ertuğrul Alatlı'nın ateşe olarak görev yaptığı Tokyo'da okumuştur. Daha sonra Türkiye'ye gelerek Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nde (ODTÜ) Ekonomi ve İstatistik bölümünde üniversite öğrenimini devam ettirmiştir. Lisans eğitiminin sonlanmasının ardından Ekonomi ve Ekonometri bölümünde yüksek lisans yapmak için 'Fulbright' bursu ile Vanderbilt University'e gitmiştir.

Daha sonra felsefe öğrenimine başlayarak ağırlık veren Alatlı, doktora programı için New Hampshire'daki Dartmouth College’e gitmiştir. Felsefe bölümünde ilahiyata önem veren Alev Alatlı, burada düşünce ve medeniyet tarihi üzerine yoğunlaştı. Ancak doktora derecesini alamadan 1974 yılında Türkiye'ye dönmek durumunda kaldı.

ALEV ALATLI'NIN İŞ HAYATI

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesinde öğretim görevlisi, Devlet Planlama Teşkilatı'nda kıdemli ekonomist olarak çalıştı. California Üniversitesi ile ortak psiko-dilbilim çalışmaları yürüttü. Cumhuriyet Gazetesi bünyesinde Bizim English dergisini çıkaran Alatlı, daha sonra Türk Yazarlar Kooperatifinde (YAZKO) başkan yardımcısı olarak görev aldı.

Alev Alatlı'yı dünya kamuoyuna tanıtan detay ise Filistin davasına yönelik katkıları oldu. Bu uğurda 1986 yılında Tunus'ta sürgün günleri geçiren Yaser Arafat, kendisine Özgürlük Madalyası takdim etti. Aydınlanma Değil, Merhamet! adlı kitabı ise çok dikkat çekmiş, 2006 yılında yazara Moskova'da Mikhail A. Sholokhov 100. Yıl Roman Ödülü 'nü kazandırmıştır.


Alev Alatlı'nın başarıları Türkiye'de de dikkat çekmiştir. Bülent Ecevit Üniversitesi senatosu 2012 yılında Alatlı'ya Fahri Doktora unvanı vermiştir.

19 Kasım 2018 tarihinde ise Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı görüşmede Putin'e,  Alatlı'nın Dünya Nöbeti - Gogol'un İzinde isimli kitabının Rusça tercümesini hediye etmiştir. 

ALEV ALATLI'NIN KİTAPLARI

Yaseminler Tüter Mi Hala? (Ocak 1985)

İşkenceci (Aralık 1986)

Kadere Karşı Koy A.Ş. (1995)

Aydın Despotizmi (1986)

Eylül 1998

Hayır Diyebilmeli İnsan (2005)

Şimdi Değilse Ne Zaman

Yorumsuz

Batıya Yön Veren Metinler

Bize Yön Veren Metinler

Aydınlanma Değil, Merhamet! (2005)

Dünya Nöbeti (2007)

Eyy Uhnem! Eyy Uhnem! (2008)

Son dakika haber ve gündem haberleri için tıklayınız.

YORUM YAZ..
Modal