Alerjiler İçin Hangi Bölüme Gidilir? Cilt, Mevsimsel Bahar Alerjileri İçin Hangi Doktordan Randevu Alınmalıdır?

Bağışıklık sisteminin zayıflaması ve direnç kaybıyla beraber vücut alerjik reaksiyonlar gösterir. Alerjilerin birçok sebebi olabilir. Beslenme düzeni ve sağlıklı bir yaşam ile alerjiye sebep olan etkiler azaltılabilir.

05.03.2020-12:07 - (Son Güncelleme: 05.03.2020-11:58) Alerjiler İçin Hangi Bölüme Gidilir? Cilt, Mevsimsel Bahar Alerjileri İçin Hangi Doktordan Randevu Alınmalıdır?

Alerji, bağışıklık sisteminin herhangi bir maddeye karşı gösterdiği aşırı hassasiyet durumudur. Alerjiye yatkın insanlar ‘atopik’ olarak adlandırılır. Atopi bir hastalık olarak değerlendirilmez fakat kalıtsaldır. Açık tenli insanlar ve deniz kenarı ya da nemli yerlerde yaşayan insanlarda reaksiyon durumu daha fazladır.

Alerjenlerin çoğu organik kökenlidir. Normalde insan vücuduna zararı olmayan maddeler, alerjik insanlarda hızlıca tepkimeye neden olabilir. Alerjik reaksiyonlar deri üzerinde iltihap, kaşıntı ve tahriş ile kendini gösterir. Belirtiler ve semptomlar alerjinin tipine göre değişir. Genellikle bağırsakta, deride, sinüslerde, hava yollarında, gözlerde ve solunum organlarında görülür.

EN YAYGIN GÖRÜLEN ALERJENLER

  • Ot ve ağaç polenleri
  • Evcil hayvanların deri veya tüyleri
  • Çeşitli gıdalar (süt, yumurta, soya, deniz ürünleri, meyve ve kuruyemişler)
  • Ev ve toz akarları
  • Mantar veya küf sporları
  • Arı sokmaları
  • Birtakım ilaçlar
  • Kimyasal reçineler, lastik, nikel
  • Lastik, kauçuk tarzı maddeler
  • Kolye, küpe tarzı takılar

ALERJİ DURUMLARINDA HANGİ DOKTORA GİDİLMELİDİR?

Ciltteki alerjik reaksiyonlar genellikle kaşıntı, kızarıklık ve kabarma olarak kendini belli eder. Şiddetli kaşıntı, uzun süren ve tekrar eden kaşıntıların yanı sıra sarılık, nefes almakta zorlanma ya da ciltte iltihaplanma gibi başka belirtiler de varsa muhakkak bir uzmana başvurulmalıdır. Bunun için hastanelerin dermatoloji (cildiye) bölümünden randevu alınmalıdır.

Bahar aylarında ortaya çıkan alerjik hastalıklar ise mevsimsel alerjik rinit, mevsimsel alerjik astım ve mevsimsel alerjik konjonktivit olarak bilinmektedir. Bu hastalıklar genellikle mart – ağustos aylarında daha yaygındır. Çayır otları, yabani otlar, tahıl bitkileri ve ağaçların polenizasyon zamanında artan alerjik durumlar bazen de küf mantarlarının etkisine bağlı olarak, sonbahar aylarında alerjik rinit ve alerjik astım atakları olarak da karşımıza çıkabilir.

Mevsimsel alerjilerin tedavisi için ise, dahiliye (iç hastalıkları) bölümüne başvurmak gerekir. Eğer bu alerjen durumlar çocuklarda görülüyorsa, çocuk hastalıkları uzmanından randevu almak gerekir.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal