Alerji, bağışıklık sisteminin farklı tip reaksiyonlar göstermesine denir. besin alerjisine günümüzde çok sık rastlanır. bunun önüne geçmek için vücudun iyi tanınması ve alerjen besinin tespit edilmesi gerekir. işte alerjiye sebep olan besinler...
Özellikle balıklar yüksek kalitede protein içerdiğinden beslenmede önemli bir yere sahiptir. ayrıca balıklar gıda alerjilerinde en önemli etmen olarak görülmektedir.
İnek sütünün içerisinde yaklaşık 20 farklı alerjen protein yapısı bulunur. inek sütüne bağlı olarak ortaya çıkan reaksiyonlar ve semptomlar genellikle yaşamın ilk 3 ayında oluşmaktadır ve 2,3 yaşlarında ortadan kalkmaktadır.
Beslenmemizde bol miktarda yer alan buğday da bazen alerjik olabilmektedir. buğday alerjisi daha çok çocuklarda görülmektedir. belirtileri bazen hafif bazen ise ağır olabilmektedir.
Yemeklerde severek kullandığımız bazı baharatlar da alerjik reaksiyonlara yol açabilmektedir. zerdeçal , dereotu, karabiber,kimyon, anason,kekik, ebegümeci,nane, kırmızı biber, kakule, hindistan cevizi, adaçayı, kişniş , tarçın, kereviz tohumu, haşhaş gibi baharatlar alerjik reaksiyonlara neden olabilmektedir.
Tüm yağlı tohumlular genellikle yenildiğinde kendini belli eder fakat badem, kestane ve fıstık bazen sadece soluma yoluyla bile alerjiye sebep olabilmektedir.
Yumurta özellikle çocukluk döneminde sık görülebilen bir alerjidir. yumurtanın beyazına olan alerji, sarısına olan alerjiden daha fazla görülmektedir.