Aktif uydu sayısı 9’a çıktı: Türkiye, Türksat 6A’yı en uzak yörüngede görevlendirecek

Yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A’nın uzaya gönderilme süreci 12 gün boyunca devam edecek. Türksat 6A ile beraber Türkiye’nin uzaydaki filosu 9’a çıktı. İşte detaylar…

13.07.2024-17:39 - (Son Güncelleme: 13.07.2024-17:39) Aktif uydu sayısı 9’a çıktı: Türkiye, Türksat 6A’yı en uzak yörüngede görevlendirecek

Türk mühendislerinin geliştirdiği ilk yerli ve milli uydu Türksat 6A, ABD'nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri İstasyonu'ndan Türkiye saatiyle 02.30'da SpaceX firmasına ait Falcon 9 roketiyle Fırlatma Kompleksi 40'tan uzaya gönderildi.

Uzay yolculuğu başlayan Türksat 6A, 67. dakikadan itibaren ilk sinyalini gönderdi.

İkinci ateşleme de tamam

TRT Haber’in yer verdiği habere göre; 42 derece doğu yörüngesinde, 35 bin 786 kilometre uzaklıkta konumlanacak olan Türksat 6A'yı yörüngesine taşımak için 1 saat 20 dakika süren ilk ateşleme üç gün önce başarıyla gerçekleştirildi. Dün ise 1 saat süren ikinci ateşleme başarıyla tamamlandı. Türkiye'nin ilk yerli ve milli uydusu Türksat 6A, toplamda beş ateşleme manevrasıyla yörüngeye ulaşacak. Yörünge transfer yolculuğunun 12 gün sürmesi planlanıyor ve bu aşamadan sonra yörünge testlerine başlanacak. En az bir ay sürecek testlerin ardından Türksat 6A, Türksat tarafından teslim alınarak faaliyete geçecek.

Aktif uydu sayısı 9’a çıktı: Türkiye, Türksat 6A’yı en uzak yörüngede görevlendirecek

Türkiye uydu filosunu 9’a çıkardı

Türksat 6A'nın uzaya gönderilmesiyle Türkiye'nin aktif uydu sayısı 9'a çıktı. Daha önce Türkiye'nin 5'i haberleşme (Türksat 3A, Türksat 4A, Türksat 4B, Türksat 5A, Türksat 5B) ve 3'ü gözlem (Göktürk-1, Göktürk-2 ve İMECE) olmak üzere aktif 8 uydusu bulunuyordu. Türksat 6A, filonun 9'uncu faal uydusu oldu.

Türksat 6A, 8,4 kilovat güce sahip ve 4 bin 229 kilogram ağırlığında. Bu uydu ile Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya da Türkiye'nin kapsama alanına girecek. Türkiye'nin uydu hizmetlerinin ulaştığı nüfus 3,5 milyardan 5 milyara çıkacak. Türksat 6A'nın hizmete girmesiyle Türksat'ın bölgeye yönelik uydu hizmeti ihracatının önemli ölçüde artması hedefleniyor.

Türksat 6A'nın üretiminde yerli mühendisler büyük rol oynadı. Haberleşme uydusu üretebilen sayılı ülkeler arasına giren Türkiye, bu tecrübesi sayesinde uydu ihracatçısı konumuna yükselmeyi hedefliyor.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal