Akkuyu NGS'de yeni bir evreye geçildi. Santral sahasında gerçekleştirilen törene Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu (ROSATOM) Genel Müdürü Alexey Likhachev, Vali Ali Hamza Pehlivan, milletvekilleri, bürokratlar ve santral görevlileri katıldı. Törende konuşan Bakan Dönmez, ilk reaktörün açılışını Cumhuriyetin 100'üncü yılında gerçekleştireceklerini aktardı.
Bakan Dönmez konu hakkında, "Akkuyu Nükleer Güç Santrali, cumhuriyet tarihimizin tek kalemdeki en büyük yatırımı. Tamamlandığında 4 reaktör elektrik talebimizin yaklaşık yüzde 10'unu tek başına karşılayacak. Aslında Akkuyu'da bir yerde 4 santral yapıyoruz gibi de düşünebiliriz. Bu dört reaktör 60 yıl boyunca kar kış, gece gündüz demeden 7 gün 24 saat aralıksız çalışacak. Eğer Akkuyu NGS'nin ürettiği kadar elektrik üretecek bir doğal gaz santrali yapsaydık büyüklüğü 6 bin 400 megavat olacaktı. Bu santral ortalama 30 yıl işletmede kalacağı için 30'uncu yılın sonunda aynı büyüklükte ikinci bir doğal gaz santrali daha inşa etmek zorunda kalacaktık. Bu işin inşaat maliyeti. Santralde kullanılacak doğal gazın maliyetine gelince. Böylesi bir santral için yıllık 7 milyar metreküp ilave doğal gaz ithal edecektik. Akkuyu'nun 60 yıl boyunca işletmede kalacağı düşünüldüğünde, Akkuyu ile aynı büyüklükteki bir doğal gaz santrali için toplam 420 milyar metreküp gaz ithal etmek zorunda kalacaktık. Bu mevcut doğal gaz ihtiyacımızın 8 katından daha fazla bir rakam demek" şeklinde konuştu.
Sahanın her noktasında çalışmaların eş zamanlı sürmeye devam ettiğini aktaran Bakan Dönmez, "Birinci ünitenin reaktör basınç kabı ve buhar jeneratörleri montajı tamamlandı. Birinci ünitenin ana sirkülasyon boru hattının kaynak işlemleri de devam ediyor. Birinci, ikinci ve üçüncü ünitenin kor tutucuları montajı tamamlandı. İkinci ünitenin iç koruma kabının üçüncü katmanı kuruldu. Üçüncü ünitenin de iç koruma kabının ilk katmanı tamamlandı. Bugün dördüncü ünitenin temelinin atılmasıyla birlikte bir safhayı daha geride bırakmış olacağız" diye söyledi.
Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu (ROSATOM) Genel Müdürü Alexey Likhachev, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in de katılımıyla birlikte gerçekleştirilen Akkuyu NGS'nin dördüncü reaktörünün temel atma töreninde, ilk Türk nükleer santralinin inşaatında en üst aşamaya geçtiklerini ifade etti.
Bu ünitenin, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) listesinde resmi yapım aşamasında olan bir güç ünitesi şeklinde görüneceğini aktaran Likhachev, "Akkuyu NGS'nin dördüncü güç ünitesinin inşasının başlamasıyla Türkiye, güvenle ulusal nükleer enerjinin gelişmesi yoluna girmiştir. Bu endüstrinin ortaya çıkışı, ülkedeki yaşam standardına olumlu etki edecektir. Enerji güvenliğini sağlamanın yanı sıra Türkiye Cumhuriyeti uzun vadede bilim ve teknolojinin gelişimi için güçlü bir ivme kazanmaktadır" şeklinde konuştu.
Likhachev, inşaatta yüzlerce Türk şirketinin malzeme, ekipman ve hizmet tedarik ederek çeşitli işler gerçekleştirdiğini, bugüne kadar Türk tedarikçilere verdikleri siparişlerin hacminin 3 milyar doları aştığını bildirdi.
Akkuyu NGS'de planlı şekilde inşaat ve montaj çalışmalarının sürdüğünü vurgulayan Likhachev, tesislerin inşaatının ilk aşamasını kasım ayında tamamlamayı planladıklarını, gelecek yıl mayısta da ilk güç ünitesi için taze nükleer yakıtın tedarikine hazır olunacağını belirtti.
Türkiye'nin ilk nükleer güç santrali Akkuyu'un 4'üncü reaktörünün temeli atıldı. İşte tarihi projenin kazandıracakları:
-Cumhuriyet tarihinin tek kalemdeki en büyük yatırımı olan #AkkuyuNükleer, tamamlandığında elektrik talebimizin yaklaşık yüzde 10'unu tek başına karşılayacak.
-Bu Ankara ve İzmir'in toplam elektrik talebine ya da İstanbul'un elektrik talebinin yüzde 90'ına denk geliyor.
-Takvimin planlandığı gibi işlediği projede, kendi alanında dünyanın en büyük şantiyesi olarak dikkati çekiyor.
-Çevreci özelliğiyle de Akkuyu, kömür bazlı hesaplamaya göre yılda 35 milyon ton, işletmede kalacağı 60 yıl zarfında ise toplam 2,1 milyar ton karbon emisyonunun engelleyecek. Söz konusu dev yatırım cumhuriyetin 100'üncü yılında Türkiye'nin enerjisine enerji katacak.