Akkuyu NGS Türkiye'ye Doğru Yola Çıktı

Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom tarafından Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin (NGS) ikinci güç ünitesi için üretilen reaktör basınç kabı Türkiye’ye doğru yola çıktı.

24.11.2021-14:49 - (Son Güncelleme: 20.12.2021-18:06) Akkuyu NGS Türkiye'ye Doğru Yola Çıktı

Türkiye’nin ilk nükleer enerji santrali olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali(NGS), tamamlandığında ülkenin elektrik ihtiyacının yüzde 7.7’sini karşılayacak. Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom tarafından Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin (NGS) ikinci güç ünitesi için üretilen reaktör basınç kabı deniz yolu üzerinden yola çıktı. 

DOKUZ BİN KİLOMETRE DENİZ YOLCULUĞU YAPACAK

Türkiye Rusya ile yaptığı anlaşma çerçevesinde uzmanlar, reaktör basınç kabını Mart 2019’ da üretmeye başlamıştı. Üreten firmadan gelen açıklamaya göre, ekipman Petersburg Limanı'ndan Türkiye'nin güney kıyılarına kadar yaklaşık 9 bin kilometrelik deniz yolculuğunun ardından Akkuyu NGS sahasına ulaşması planlanıyor. 

TÜM TESTLERDEN GEÇTİ

Uzmanlar, üretim süreci boyunca ekipmanın kontrol tertibatı ile ilgili birçok testten geçti. Ekipman, tüm geometrik parametreler, elemanların koordinasyonundan tam not alarak cihazın yüksek kalitesini ölçen komisyon tarafından onaylandı. 

Yapılan tüm testlerin ardından paketlenen reaktör basınç kabı, Akkuyu NGS sahasına deniz ulaşımını kullanarak yolculuğa çıkacak. Ekipman, deniz yolu üzerinde 9 bin kilometreden fazla yol kat edeceği bildiriliyor. 

Toplamda 4 reaktörden oluşacak olan Türkiye’nin ilk nükleer enerji santrali Akkuyu NGS, her birinin 1200 megavatlık kurulu güce sahip olduğu biliniyor. Akkuyu NGS’nin ilk ünitesi 2023, diğer kalan üç ünitenin ise birer yıl arayla 2026 yılının sonuna kadar faaliyet göstereceği bekleniyor. 

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal