Akciğer Kanseri Taraması Nasıl Yapılır?

Akciğer kanseri nedir? Akciğer kanseri tanı ve tedavisi nasıl uygulanır? Akciğer kanserinde tarama yöntemi nedir? Akciğer kanserine sadece sigara içmek mi neden olur? İşte akciğer kanser ile ilgili bilmek istedikleriniz...

10.05.2019-16:53 - (Son Güncelleme: 10.05.2019-16:42)

Eğer sigara içen biriyseniz ya da akciğer kanseri için başka riskler olduğunu düşünüyorsanız, doktorunuzun siz herhangi bir belirti fark etmeseniz bile hastalığı bulmasına yardımcı olacak bir tarama testi yaptırmanız gerekebilir. Bu uyarı, hastalıkla savaşması daha kolay olan erken evrede tedavinizin başlamasına destek olur..

HANGİ TESTLER İSTENİR

Taramanızın akciğer kanseri olabileceğinizi ortaya çıkarması durumunda doktorunuz muhtemelen “tanısal” testler ister. Bunlar vesilesiyle hastalığınızın türü nokta atışıyla ortaya çıkar ve vücutta başka yerlere yayılıp yayılmadığı görülebilir.

HANGİ TESTLER İSTENİR

Tarama testi yaptırmaya karar verdiyseniz ihtimalki düşük doz bilgisayarlı tomografi (LDCT) ismi verilen bir işleme gireceksiniz. Bu, akciğerlerinizin ayrıntılı fotoğraflarını oluşturmak için X-Işınlarını kullanan bir cihazdır.

Yapılması son derece basit bir tetkiktir. Önceden aç kalmak gibi herhangi bir hazırlığa da gerek kalmaz. Sadece, bir teknisyen taramayı yaptığı esnada nefesinizi 6 saniye tutmanız gerekir. Tüm işlem yaklaşık 10 dakika sürer.

Aklınızda tutmanız gereken bir husus da vardır: LCDT bazen kanser gibi görülen ama gerçekte kanser olmayan bir sonuç verebilir. Hekimler bu durumu yalancı pozitiflik olarak isimlendirir. Sağlamasını yapmak için başka testler yaptırmanızı öneririz.

 

Son Dakika Sağlık Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.

YORUM YAZ..
Modal