Havadan kana yeterli oksijen sağlanamadığı takdirde akciğer düzgün şekilde çalışamaz hale gelir. Akciğer iltihaplanmasına neden olan enfeksiyonlar bakteri veya virüslerden dolayı da olabilir. Basit önlemler alınarak bu iltihaplanmaların önüne geçilebilir. Peki, akciğer iltihabının belirtileri nelerdir? İşte detaylar…
Akciğer İltihabı Belirtileri
Bu belirtiler vücutta görüldüğünde her zaman akciğer iltihabı olduğu kanısına varılamaz. Akciğer iltihabı oksijen seviyesini düşürdüğü için vücutta ciddi tehlikelere neden olur. İlerlemiş olan bu belirtilere ek olarak parmaklarda ve dudaklarda morarmalar meydana gelebilir. Hastalığın ilerlememesi açısından mutlaka doktora başvurulması gerekir.
Akciğer iltihaplanmasına neden olan mikroorganizmayı tespit etmek her zaman mümkün olmayabilir. Hastalık ortaya çıkmadan önce de bu mikrop vücutta bulunabilir. Daha önce vücuda girmiş ancak henüz hastalığa neden olmamış olma ihtimali yüksektir. Akciğer iltihaplanmasının en yaygın sebebi Pnömokok isimli bir bakteridir. İltihaba neden olan diğer yaygın bir bakteri ise B-tipi Haemophilus influenze isimli bakteridir. Mycoplasma pneumoniae adlı bir bakteri ise her dört senede bir salgın hastalıklara sebep olur ve çoğu zaman çocukları tehdit eder.
Akciğer iltihaplanmasının diğer başka nedenleri ise şunlardır;
AKCİĞER İLTİHABINA NASIL TEŞHİS KONUR?
Doktor muayenesinde hastaya şikayetleri dahilinde sorular sorularak muayenesi yapılır. Ciğerler dinlenir ve enfeksiyonun belirtileri varsa hekim tarafından akciğer röntgeni istenir. Röntgende enfeksiyonun yeri tespit edilerek gerekli olan tedavi uygulanmaya başlanır. Akciğer iltihaplarında hastanın vücudundaki oksijen oranı da oldukça önemlidir. Doktor kontrolünde mutlaka kandaki oksijen seviyesine bakılmalıdır. Aynı zamanda idrardan alınan örneklerle beraber hastanın balgamından da örnek alınıp enfeksiyon oranı tespit edilir. Bu testlerin sonucunda hekim gerekli olan tedaviyi uygulamaya başlar.