Akaryakıta indirim müjdesi: Fiyatlar güncellendi! 18 Ağustos 2023 güncel akaryakıt fiyatları

Akaryakıt fiyatlarında son dakika gelişmesi. Benzin ve motorine gelen üst üste zamlar sonrasında fiyatlara uzun bir süre sonra indirim geldi. Fiyatlar bugünden itibaren pompaya yansıdı. İşte 18 Ağustos 2023 güncel akaryakıt fiyatları...

18.08.2023-09:56 - (Son Güncelleme: 18.08.2023-17:15)

Brent petrol ve döviz kuruna göre değişiklik gösteren akaryakıt fiyatları, ÖTV özelinde gelen artışlar sonrası 36-37 lira seviyelerine geldi. Benzin 40 lirayı zorlarken motorinde bu yolda ilerlemeye devam ediyordu. 

Son haftalarda üst üste zam alan akaryakıt fiyatlarında uzun süredir beklenen indirim haberi motorinden geldi. Buna göre motorine yapılan indirim bugünden itibaren pompaya yansıtıldı.

Motorine indirim geldi

Motorine 18 Ağustos'tan itibaren geçerli olmak üzere 1 lira 52 kuruş indirim geldi.

18 Ağustos 2023 akaryakıt fiyatları

İstanbul benzin ve motorin fiyatları

İstanbul’da benzin fiyatı: 37,71 TL

İstanbul motorin (mazot) litre fiyatı: 38,36 TL

İstanbul LPG litre fiyatı: 16,29 TL

Ankara’da benzin ve motorin fiyatları

Ankara'da benzin litre fiyatı: 38,24 TL

Ankara'da motorin litre fiyatı: 38,89 TL

Ankara'da LPG litre fiyatı: 16.28 TL

İzmir’de benzin ve motorin fiyatları

İzmir'de benzin litre fiyatı: 38,30 TL

İzmir'de motorin litre fiyatı: 39,01 TL

İzmir'de LPG litre fiyatı: 16.02 TL

Akaryakıt fiyatları nasıl hesaplanıyor, neye göre belirleniyor?

Fiyat, 2005 yılından itibaren en yakın erişilebilir dünya serbest piyasa oluşumu dikkate alınarak oluşuyor. Tüm akaryakıt ürünlerinin fiyatı, ham petrol fiyatındaki değişimlerden etkilenmekle birlikte, her bir ürünün fiyatı arz-talep dengesine göre ayrı ayrı belirleniyor. Rafineri fiyatları, en yakın erişilebilir serbest dünya piyasası Akdeniz havzasında oluşan benzin ve motorin fiyatları emsal alınarak, rafineriler tarafından belli bir metodoloji çerçevesinde oluşturuluyor.

Fiyatlar neden düşüyor ya da yükseliyor?

Rafinerilerin fiyat metodolojisi çerçevesinde uluslararası piyasalarda yaşanan dalgalanmalar yurt içi fiyatlara hemen yansımıyor. Fiyat metodolojisi gereği rafineri sahibi referans fiyat ortalaması belli bant aralığında kaldığı sürece fiyat değişikliğine gitmiyor, söz konusu fiyat bandını yukarı ya da aşağı yönde kırması durumunda kırılımın yönüne göre yeni fiyatlar oluşuyor.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal