Akaryakıt zammı için geri sayım: Benzin fiyatları bu gece değişiyor

Akaryakıt fiyatlarında zam gelişmesi yaşanıyor. Benzin fiyatlarına 24 Eylül 2024 Salı günü itibariyle geçerli olmak üzere 1 lira 20 kuruş zam yapılacak. İşte akaryakıt fiyatlarından son dakika gelişmeleri…

23.09.2024-09:41 - (Son Güncelleme: 23.09.2024-09:41) Akaryakıt zammı için geri sayım: Benzin fiyatları bu gece değişiyor

Benzin fiyatlarından araç sahiplerini üzen haber geldi. Brent petrol fiyatları ve dövizdeki dalgalanmalar, Akaryakıt fiyatlarını etkilemeye devam ediyor. Benzine yarından itibaren geçerli olmak üzere 1,20 TL zam geleceği belirtilirken, motorin grubunda ise bir fiyat değişikliği beklenmiyor. 

Akaryakıt Fiyatları Ne Kadar?

İstanbul'da güncel olarak motorinin litre fiyatı 41,74 TL, benzinin litresi ise ortalama 41,55 TL seviyesinde.

Akaryakıt zammı için geri sayım: Benzin fiyatları bu gece değişiyor

Akaryakıt Fiyatları Nasıl Hesaplanıyor?

Türkiye'de benzin ve motorin fiyatları belirlenirken, öncelikle gümrüksüz rafineri fiyatı hesaplanıyor. Bu fiyatın üzerine Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) payı ekleniyor, böylece KDV hariç rafineri satış fiyatı elde ediliyor. 

Gümrüksüz Rafineri Fiyatı belirlenirken, Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük dolar kuru dikkate alınıyor. Bu verilerin analiz edilmesi sonucunda, belli bir fiyat değişim farkında gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı belirleniyor.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal