Akaryakıt fiyatları gece yarısı değişti: Petrolde düşüş hız kesmeden sürüyor

Küresel piyasalarda petrol fiyatlarının düşüşüyle birlikte Türkiye’deki akaryakıt fiyatlarında beklenen indirim bu gece yarısı itibariyle pompaya yansıdı. İşte detaylar…

25.07.2024-10:45 - (Son Güncelleme: 25.07.2024-10:45) Akaryakıt fiyatları gece yarısı değişti: Petrolde düşüş hız kesmeden sürüyor

Petrol düşüşe geçti akaryakıta indirim geldi. Brent petrol Çarşamba günü %0,9 yükseldikten sonra varil başına 81 dolara düştü. Aynı dönemde, ABD ham petrolü ise 77 dolara yaklaştı. Bu fiyat düşüşlerinin arkasında, Pekin’in Perşembe günü para politikasını gevşetmesi ve ekonomik yavaşlamanın ham petrol talebini olumsuz etkileyeceği yönündeki endişeler yer alıyor.

Ham petrol fiyatları düşüşte

Haber7’de yer alan habere göre; Ham petrol fiyatları, Asya'nın en büyük ekonomisi olan Çin'de zayıf talep görünümüne ilişkin endişeler nedeniyle ay başındaki zirvesinden bu yana düşüş eğiliminde. Çin ekonomisindeki toparlanmanın beklenenden zayıf olması, güçlü talep beklentilerinin gerçekleşmeyeceği kaygısını artırıyor. Singapur'daki Phillip Nova Pte'den kıdemli piyasa analisti Priyanka Sachdeva, "Çin'deki toparlanmanın zayıf olduğu göz önüne alındığında, güçlü talep beklentileri hayal ürünü" dedi.

OPEC+ üyelerinin üretim kısıntılarını sürdürmesi ve ABD faiz oranlarında yakın bir indirime ilişkin beklentiler, vadeli işlemlerin yılbaşından bu yana yüksek seyretmesine neden oldu. Ancak, Çin'deki zayıf talep görünümü ve ABD'deki faiz indirimlerine ilişkin belirsizlik, piyasalarda dalgalanmalara yol açıyor.

Akaryakıt fiyatları gece yarısı değişti: Petrolde düşüş hız kesmeden sürüyor

Çin, dünya genelindeki tedarik kaynaklarından ham petrol ithalatını sürdürse de, bu yılın ilk yarısında ithalat miktarı 2023'ün aynı dönemine göre %2,3 oranında düştü. Bu düşüş, global petrol piyasasında arz-talep dengesini etkileyen önemli faktörlerden biri olarak öne çıkıyor.

ABD, ticari ham petrol stoklarının dördüncü haftada da 3,74 milyon varil düştüğünü ve benzin stoklarının da azaldığını bildirdi. Bu durum, ABD petrol piyasasında arzın daraldığını ve fiyatların bu nedenle baskı altında kalabileceğini gösteriyor.

Motorine indirim geldi

Brent petrol fiyatlarındaki düşüş ve dolar kurunun 33 TL'nin altına inmesinin ardından, motorin fiyatlarına indirim geldi. Gece yarısı motorin grubunda 1 lira 47 kuruş indirim yapıldı. İndirimli fiyatlar Perşembe gününden itibaren pompa fiyatlarına yansıdı.

Güncel akaryakıt fiyatları ne kadar?

Güncel akaryakıt pompa fiyatlarına göre, İstanbul'da motorin litre fiyatı 45 liradan, benzinin litresi ise ortalama 45.1 liradan satılıyor. Bu fiyatlar, Brent petrol ve döviz kurundaki değişimlere paralel olarak güncelleniyor.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal