AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler'in sunduğu bu teklif, TSK Personel Yasası ile askerlikle ilgili diğer yasalarda değişiklik öngören 60 maddelik bir torba yasa teklifinin parçası olarak sunuldu.
Yasa teklifine göre, kendilerine özel bir mezuniyet yetkisi verilmemiş olmasına rağmen, görevde oldukları süre içerisinde bulundukları makam ve görevlerine ilişkin unvanları kullanarak veya görevleri ve unvanları gereği öğrendikleri askeri işlemler, teşkilat, harekât, tesisat veya hazırlıklar hakkında beyanat veren, yazı yazan veya açıklama yapanlara 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor. Bu cezanın yanı sıra, kamu görevi sona erenlerin de aynı yasal düzenlemeler kapsamına alındığı belirtiliyor. Ayrıca, teklifte "her kim olursa olsun" ifadesiyle yetki ayrımı yapılmayacağı ve cezanın fiili daha ağır cezayı gerektirmediği takdirde artırılabileceği belirtiliyor.
Yasa teklifinin temel amacı, TSK personelinin askeri bilgi ve tecrübelerini, askeri disiplini koruyarak, kamuoyuna doğru ve kontrollü bir şekilde aktarmalarını sağlamak olarak açıklanıyor. Bu düzenleme ile TSK personelinin, emekli olduktan sonra basın ve yayın organlarında yaptıkları açıklamaların disiplinsizlik ve güvenlik riskleri doğurabileceği gerekçesiyle bu konuda daha dikkatli olmaları hedefleniyor.
Bu yeni yasa teklifi, TSK personelinin emekli olduktan sonra kamuoyuna yaptıkları açıklamaların denetlenmesini sağlayarak, ülkenin milli güvenliğini ve kamu düzenini korumayı amaçlamaktadır. Bununla birlikte, bu düzenlemenin sivil toplum ve insan hakları kuruluşları tarafından eleştirilere maruz kalabileceği ve ifade özgürlüğüne yönelik bir kısıtlama olarak algılanabileceği de öngörülüyor. Bu nedenle, yasa teklifinin Meclis'te nasıl bir yol izleyeceği ve ne tür tartışmalara yol açacağı yakından takip edilecek.