AK Parti ve Hazine Bakanlığı’nın Vergi Paketi Taslağı Tamamlandı: İşte Detaylar

AK Parti ve Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın uzun süredir üzerinde çalıştığı vergi paketi taslağı tamamlandı. Bayramdan sonra Meclis Başkanlığına sunulacak olan teklif, yaklaşık 60 maddeden oluşacak. Bu maddelerin 15'i, yeni getirilecek asgari kurumlar vergisi düzenlemesi ve bu düzenleme sebebiyle diğer kanunlara yapılacak atıflardan oluşacak.

15.06.2024-09:31 - (Son Güncelleme: 15.06.2024-10:37) AK Parti ve Hazine Bakanlığı’nın Vergi Paketi Taslağı Tamamlandı: İşte Detaylar

AK Parti kaynaklarının Türkiye Gazetesi’ne verdiği bilgiye göre, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in daha önce duyurduğu “asgari kurumlar vergisi” uygulaması da vergi paketinde yer alacak. Türkiye’de faaliyet gösteren her şirket, vergi teşviki, istisnalar ve muafiyetlerden yararlansa bile asgari %15 oranında kurumlar vergisi ödeyecek. Bu uygulama, hem küresel şirketleri hem de Türk firmalarını kapsayacak.

Asgari Gelir Vergisi Sistemi

Vergi paketindeki ikinci yeni uygulama ise ‘asgari gelir vergisi’ sistemi olacak. Doktorluk, mühendislik gibi bazı meslek gruplarının yıllık kazançları üzerinden peşin vergi alınmasını öngören bu düzenleme, vergi kaçağını önlemeyi amaçlıyor. Özellikle, doktor, diş hekimi, mali müşavir gibi mesleklerde faaliyet gösterip yıllardır vergi ödemeyenler, asgari bir gelir vergisi ödemek zorunda olacak. Yıl sonunda zarar beyan edenler için ise mahsuplaşma yapılacak.

Kripto Varlıklardan İşlem Vergisi

Vergi paketinde ayrıca, kripto varlıklardan işlem vergisi alınması, gayrimenkul yatırım ortaklıkları ve fonlarının gelirlerinden %15 oranında asgari kurumlar vergisi ödenmesine yönelik düzenlemeler yer alacak. KÖİ projelerinden elde edilen gelirlerden alınan verginin artırılması ve bazı maden aramalarında uygulanan KDV istisnasının kaldırılması da pakette yer alacak.

Tasarruf Yasası

AK Parti’nin hazırladığı ikinci torba teklif ise bazı tasarruf tedbirlerinin uygulanmasına dair kanuni düzenlemeleri içeriyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı’na kamudaki ekonomik ömrünü tamamlamış araçların satışı yetkisi verilecek. Ayrıca, vergi daireleri ile defterdarlıkların tek çatı altında toplanması ve tüm illerde defterdarlık adı altında teşkilatlanması öngörülüyor.

Yurt Dışı Çıkış Harcı Artıyor

Vergi paketinde yurt dışı çıkış harçlarına zam yapılması da planlanıyor. Mevcut 150 lira olan yurt dışı çıkış harcının 1.000 ile 1.750 lira arasında artırılması öngörülüyor. Harcın 1.000 lira olarak belirlenmesi durumunda artış oranı %566, 1.750 lira olarak belirlenmesi durumunda ise %1.066 olacak.

Hedeflenen Ek Gelir

Yeni vergi paketiyle Türkiye’nin gayrisafi yurtiçi hasılasının %0,7’sine denk gelen ek gelir sağlanması hedefleniyor. Bu da en az 226 milyar TL’lik bir kaynak anlamına geliyor.

Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal