Ajvar Nasıl Yapılır?

Ajvar çoğunlukla Balkan ülkelerinde kahvaltı sofralarını lezzetlendiren, közlenmiş patlıcan, kırmızı biber, domates, soğan ve sarımsağın bir araya gelmesiyle yapılan bir sostur. Detaylar haberimizde...

13.03.2020-10:13 - (Son Güncelleme: 13.03.2020-10:08) Ajvar Nasıl Yapılır?

AJVAR TARİFİ İÇİN MALZEMELER

  • 4 adet büyük boy patlıcan
  • 1 adet büyük boy kuru soğan
  • 3 adet büyük boy etli kırmızı biber
  • 3 adet büyük boy domates
  • 3 diş sarımsak
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber

AJVAR TARİFİNİN PÜF NOKTASI

Közlenmiş patlıcan ve biberleri, kabuklarının kolayca soyulabilmesi için ocaktan aldıktan sonra kısa süre yağlı kağıt, kese kağıdı ya da buzdolabı poşetinde bekletin. Böylelikle terleyen kabukların kolaylıkla ve kısa sürede soyulduğunu göreceksiniz. Kışlık sos ya da konserve yapımında; kullanacağınız kavanozların temiz, kuru ve kokusuz olduğundan emiz olun. Plastik kapaklı kavanozlar yerine metal ya da çelik kapaklı, kapakları sıkıca kapatılabilen kavanozlar seçmeye özen gösterin.

AJVAR TARİFİNİN PİŞİRME ÖNERİSİ

Arzu ettiğiniz baharat ya da havuç gibi rendelenmiş sebzeleri sos yapımında kullanabilirsiniz.

AJVAR TARİFİ NASIL YAPILIR?

  • Bol suda yıkayıp üzerlerini kuruladığınız büyük boy patlıcan ve etli kırmızı biberleri, fırında ya da ocak üzerinde aralarda ters çevirerek közleyin.
  • Kuru soğanı küçük parçalar halinde yemeklik doğrayın, sarımsakları ince ince kıyın. Zeytinyağını geniş tabanlı bir tavada kızdırın.
  • Soğan ve sarımsakları kokusu çıkıp, dirilikleri kaybolana kadar orta ateşte kavurun.
  • Ortadan ikiye kesip sap kısımlarını çıkardığınız büyük boy domatesleri, rendenin iri kısmıyla rendeleyin.
  • Kavrulmakta olan soğan ve sarımsaklara rendelenmiş domatesleri katıp suyunu çekene kadar kavurun.
  • Közlenmiş kırmızı biber ve patlıcanların kabuklarını dikkatli bir şekilde soyduktan sonra küçük parçalar halinde doğrayın.
  • Közlendikten sonra doğranmış patlıcan ve biberleri de domatesli sosa kattıktan sonra kahvaltılık sosu, 5 dakika daha orta ateşte pişirin.

Tuz ve kırmızı toz biberi ekledikten sonra karıştırın. Hazırladığınız sosu uzun süre saklayacaksanız sıcağı sıcağına, temizlenmiş ve kurulanmış büyük boy bir kavanoza doldurun. Kapağını sıkıca kapattıktan sonra ters çevirdiğiniz kavanozu, güneş görmeyen bir yerde oda ısısında 12 saat bekletin.

Oda ısısında soğuyan ve dinlenen kahvaltılık sosu, buzdolabında muhafaza edin. Kahvaltılar, makarna ve et sosları, kızartmalar yanında dip sos olarak sevdiklerinizle paylaşın.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal