Ağustos ayında, yatırım araçları reel getiri açısından değerlendirildiğinde, külçe Altın, hem TÜFE hem de yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde en yüksek kazancı sağladı. Yİ-ÜFE'ye göre külçe Altın, yüzde 4,82 oranında yatırımcısına kazandırırken, TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 4,01 oranında getiri sağladı. Altın, böylece yatırımcısına hem enflasyon karşısında hem de genel piyasa koşullarında koruma sağlayan bir araç oldu.
TÜİK verilerine göre, Ağustos ayında diğer yatırım araçları da farklı oranlarda getiri veya kayıp yaşattı. Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde Euro, yüzde 2,18, mevduat faizi (brüt) yüzde 1,64 ve Amerikan Doları yüzde 0,60 oranında reel getiri sağladı. Ancak, Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) yüzde 0,68, BIST 100 endeksi ise yüzde 10,07 oranında yatırımcısına kaybettirdi.
TÜFE ile indirgendiğinde ise Euro yüzde 1,40 ve mevduat faizi (brüt) yüzde 0,86 oranında reel getiri sağlarken, Amerikan Doları yüzde 0,18, DİBS yüzde 1,44 ve BIST 100 endeksi yüzde 10,76 oranında yatırımcısına zarar ettirdi.
Son altı aylık verilere göre, külçe altın Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 14,30, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 10,77 oranında yatırımcısına en yüksek reel getiriyi sağladı. Aynı dönemde, Amerikan Doları Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 4,68, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 7,62 oranında en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.
Finansal yatırım araçları yıllık olarak değerlendirildiğinde, külçe altın Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 18,15, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 5,54 oranında yatırımcısına en yüksek reel getiriyi sağlayan yatırım aracı olarak öne çıktı. Altın, uzun vadede de yatırımcısına kazandıran bir araç olarak tercih edilmeye devam ediyor.