Adet döneminde ya da hemen öncesinde karın bölgesinde şiddetli bir ağrı hissedilir. Bu dönemde ortaya çıkan ağrılara tıp dilinde dismenore ya da menstrüel kramp denir.
Adet kanaması için tıbbi terim olan dismenorenin iki türü vardır: birincil ve ikincil.
Birincil dismenore, herhangi bir hastalıktan kaynaklanmayan ve tekrarlayan kramplardır. Birincil dismenorede ağrılar genellikle adet kanamasının ilk günlerinde veya kanama başlamadan birkaç gün önce başlar. Alt karın, sırt veya uyluk bölgelerinde hissedilen ağrılar, 12 ila 72 saat sürebilir. Bulantı, kusma ve halsizliğe yol açabilen birincil dismenore, yaş ilerledikçe azalır. Hatta doğumdan sonra ağrılar tamamen yok olabilir.
İkincil dismenore ise üreme organlarında endometriozis, adenomiyoz veya enfeksiyon gibi rahatsızlıklardan dolayı meydana gelen ağrıdır. İkincil dismenoreda adet krampları birincile göre daha uzun sürer ve daha şiddetli olur. Ancak birincilde olduğu gibi bulantı, kusma, halsizlik ağrıya çoğu zaman eşlik etmez.
Uterusta prostaglandin adı verilen kimyasal bir madde, adet sırasında güçlü bir şekilde büzülür ve adet kramplarına neden olur. Bir kadının adet döngüsü boyunca daralan rahim, çok güçlü bir şekilde kasıldığında yakındaki kan damarlarına baskı yapar. Kan damarlarına karşı yapılan baskı ise kas dokusuna oksijen beslemesini kesebilir.
-Her kadında ayrı belirtiler gösteren ağrılı adet görmenin belirtileri şöyledir:
-Baş ağrısı
-Bulantı – Kusma
-Baş dönmesi
Regli dönemini ağrılı geçirenlerin en çok araştırdığı konulardan biri, evde uygulanabilecek ağrılı adeti geçirmeye yarayan yöntemler. Bize çeşitli yöntemlerle regli ağrılarını hafifletecek yöntemleri sizler için hazırladık.
Isı Uygulama Masajı
Adet ağrısına en iyi gelen şeylerden biri sıcak masaj. Bunun için küveti sıcak su ile doldurup içine uzanabilir karnınızın alt tarafına koyabileceğiniz bir sıcak su torbası ile adet kramplarının geçmesini sağlayabilirsiniz. Bununla beraber, adet sancısı için satılan bazı ısı bantlarından da yararlanabilirsiniz.
Düzenli Egzersiz
Düzenli olarak, haftada 3 gün en az yarım saat yapılan egzersiz, beta-endorfin denen bir maddenin salınmasına neden olur. Bu madde vücutta doğal ağrı kesici görevi görmektedir. Bunun dışında egzersiz prostoglandinlerin daha çabuk yıkılmasını sağlayabilir.
Diyet Yöntemi
Yapılan bazı çalışmalarda adet dönemi ağrılarına E vitamini, Omega-3 yağ asitleri, B-1 vitamini, B-6 vitamini ve magnezyum takviyelerinin adet kramplarını azalttığını göstermiştir.
Stresi azaltma: Psikolojik stres altında olduğunuz zamanlarda adet kramplarınızın ve ağrılarınızın daha şiddetli olduğunu gözlemlemiş olabilirsiniz. Bu tür durumlarda meditasyon ve yogadan yararlanabilirsiniz.