Ağlar Atıldı Fiyatlar Düşmedi!

Karadeniz'de yasağın kalkmasıyla birlikte avlanılmaya başlanan hamsinin fiyatı neden pahalı? Hamsinin ağlardan tezgaha gelirken yüzde 300 zamlanmasının sebebi ne? Rize, Trabzon, Samsun ve İstanbul'da hamsinin kilosu ne kadar?

20.02.2021-16:15 - (Son Güncelleme: 20.02.2021-16:15) Ağlar Atıldı Fiyatlar Düşmedi!

Karadeniz'de bir aylık yasağın ardından hamsi avı tekrar başladı. Fakat fiyatlar pekte iç açıcı değil. Tutulan balık, tezgaha gelene kadar yüzde 300 zamlanıyor. Peki, bu artışın sebebi ne?

Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü'nce, Karadeniz'in büyük bir bölümünde avlanan hamsi balıklarında yasal avlanabilir boy uzunluğu olan 9 santimin altında ve et verimlerinin de düşük olduğu tespit edilmesi üzerine yasaklanan hamsi avı getirilen ek tedbirlerle 1 ay aranın ardından yeniden başladı. Balıkçılar, yasağın kalkmasıyla birlikte ağlarını hamsi için Karadeniz'in bereketli sularına bıraktı.

TAKİP GECE BOYU SÜRÜYOR

Karadenizli balıkçılar, zor şartlar altında avlanıyor. Gün batımına yakın tekneleriyle denize açılan balıkçılar, radarlarıyla gece boyu sürüleri takip ediyor. Radarda beliren hamsi sürüleri ile birlikte harekete geçen balıkçılar, sessizce ağlarını denize bırakıyor. Sürüyü ağın içerisine doğru çeken balıkçılar, 1 saate yakın bir süre içerisinde ağlarını tekneye çekiyor. Fiziksel güç gerektiren bu sürecin ardından, gece boyu birkaç deneme daha yapan balıkçılar, gün doğumunda kasalar ile kıyıya dönüyor. 

UZAKLIĞA GÖRE FİYATI ARTIYOR

Karadeniz'de görevlilerin kontrolünde avlanan hamsiler, kıyıda belirlenen noktalara getiriliyor. Hamsi, naklediliği illerin uzaklığına göre 3 katı fiyatlarda tezgahlarda yer alıyor. Son günlerde Karadeniz'de meydana gelen fırtına nedeniyle çok fazla av yapılamamasından dolayı hamsinin kilosu Rize'de 20, Trabzon'da 25, Samsun'da 30, İstanbul'da ise 40 ila 50 TL arasında alınabiliyor. 

"DENİZDEN ÇIKARMAM LAZIM"

'Pala Mustafa' isimli teknenin kaptanı olan Mustafa Kuru, 15 TL'ye satılan hamsinin kendilerine maliyetinin 5 TL olduğunu belirterek, "Günlük 1 tonu aşkın mazot harcıyoruz, 25- 30 personel çalıştırıyoruz, bunun maliyeti var. Bu teknenin bana aylık maliyeti 500 bin lira. Benim bu maliyeti denizden çıkarmam lazım. Çıkaramazsam 2’nci ay denize açılamam. Bu 500 bin liralık masrafı 5- 10 liraya mal ettiğimiz hamsiden çıkaracağız" dedi.

Balık toptancısı Adem Duman ise, "Balıklar tutulur bize gönderilir, bizde satarız. Yüzde 10 komisyonumuzu alırız. Fiyatı, balığın çokluğu ya da azlığı belirler. Az olduğu zamanlarda bazen balığın fiyatını belirlemek için müzayede yaparız. Belirli bir fiyat bulunur ve satışı yapılır" şeklinde konuştu.

Balık toptancısı Sami Öz da, "Kasalanan balıklar ülkenin dört bir yanına sevk edilir. Toptancılar balığın satışını yaptıktan sonra perakende satış için tezgahlara gider. Satıcı gelir toptan haline, tezgahında satmak istediği balığı seçer. Tezgahına koyar. Biz komisyonla satışımızı yaparız. Teknenin tuttuğu balığı satar, yüzde on komisyon alırız. 50 lira ise 5 lirasını alır 45 lirasını tekneye veririz" dedi.

"FİYATLAR ÇOK YÜKSEK"

Balık almaya gelen vatandaş Fatma Salfur ise, "Balık yemeye özen gösteriyoruz ama fiyatlar çok yüksek. Balık olmadığı için fiyatlar çok yüksek oluyor" dedi.

YORUM YAZ..
Modal