Ağız kokusuyla mücadele eden 9 karışım. çoğu kişinin sorunu olan, sosyal hayata darbe vuran ağız kokusuna karşı bazı bitkiler ve besin karışımları mucizevi bir etki gösteriyor. işte o bitkiler...
Birçok kişinin derdi olan ağız kokusu sosyal hayata da darbe vuruyor. rahatsızlık veren bu kokuyla mücadelede, karahindiba imdada yetişiyor. kişiye ve çevresindekilere rahatsızlık veren ağız kokusu, burun, ağız, solunum yolu ve midedeki rahatsızlıklar sonucu ortaya çıkabilir. bunlar da kronik enfeksiyon ya da yerel bozukluklara bağlıdır.
Örneğin; çürük dişler, diş eti enfeksiyonları, kronik bademcik iltihabı, kronik bronşit, akciğer hastalıkları, kronik gastrit ve sinüs hastalıkları ağız kokusuna yol açar. yaygın inancın tersine kabızlık nefes kokması nedeni değildir. sebepsiz yere ağzı kokanlara antiseptik diş macunları ve gargara öneren uzmanlar, bazı bitkilerin olumlu etkilerini de gözardı etmemek gerektiğini belirtiyor... işte mucizevi etki gösteren bu bitki ve karışımlardan bazıları:
Pelin otu: bir fincan kaynar suya yarım çay kaşığı pelin otu atılıp soğuduktan sonra süzülerek sabahları gargara yapılır ve tükürülür. karahindiba: havanda dövülerek toz haline getirilen bir avuç karahindiba kökü, bir litre suyun içine katılıp kaynatılır. ardından süzülüp gün içinde aralıklarla toplam 3 çay fincanını geçmeyecek şekilde içilir.
Mayasıl otu: bir litre suyun içine ince kıyılmış bir avuç mayasıl otu katılıp kaynatılmasının ardından gerektiğinde gargara yapılarak kullanılır.
Enginar: bir litre suya kıyılmış bir avuç enginar katılıp kaynatılır. süzülüp gargara yapılır.
Sinir otu: bir litre suyun içine inçe kıyılmış birer yemek kaşığı sinir otu yaprağı, meyan kökü ve kazayağı yaprağı katılıp kaynatılmasının ardından süzülerek gün içinde aralıklarla yudumlanarak toplam 3 çay fincanı kadar içilir.
Turp: bir litre suyun içine birer yemek kaşığı rendelenmiş turp, turunç kabuğu ve bir avuç sümbül katılıp kaynatılır. süzülerek gargara yapılır.
Badem-bal: havanda dövülen badem, bal ile birlikte karıştırılıp aç karnına bir tatlı kaşığı yenir.
Kereviz: bir litre suya kereviz yaprağı katılıp kaynatılır. bir süre dinlendirildikten sonra süzülüp gün içinde gargara yapılarak kullanılır.
Tarhana: bir tatlı kaşığı tarhana ağız içinde uzunca bir süre dolaştırılarak yutulur.
Ağız kuruluğu, dişle ilgili problemler hatta bazen mide rahatsızlıkları ağız kokusu yapabilir. hem kendinizi hemde etrafınızdakileri rahatlamak için ağız kokusuna iyi gelen bitkisel çözümler; karanfilin ağız kokusuna iyi geldiği herkes tarafından bilinmektedir. bu nedenle de çoğu restoranda yemeklerin arkasında müşteriye karanfil ikram edilir. ağız kokusu için kullanılabilecek en ideal bitkilerden biri karanfildir. karanfil oldukça keskin bir tada ve kokuya sahiptir. bu özelliği ile ağız içinde bakteri ve mikropların artmasına engel olur. antioksidan özelliği ile sindirim sistemine karşı da faydalıdır. ağız kokusu hissedildiğinde 1-2 tane karanfil çiğnenebileceği gibi karanfil çayı da hazırlanarak tüketilebilir.
Aloe vera kesik, yanık, yara gibi birçok probleme karşı faydalı bir bitkidir. tüm bu faydalarının yanı sıra ağız kokusuna karşı da kullanılabilir. aloe veranın iltihap önleyici ve mide asidini düzenleyici etkisi vardır. bitkinin yapraklarından elde edilen jel kıvamındaki sıvı su ile inceltilerek ağız kokusuna karşı içilebilir.
Adaçayının antibakteriyel özelliği ağız kokusuna karşı faydalıdır. özellikle diş eti iltihabı nedeniyle ortaya çıkan ağız kokusuna karşı adaçayından faydalanılabilir. adaçayı hem ağız içinde oluşan bakteriler ile savaşır hem de sindirim sistemine karşı iyi gelir. adaçayı ağız içinde oluşan kötü kokuyu gidererek ağız kokusuna yol açan nedenler ile de mücadele etmeye yardımcı olur.
Siyah çay yine ağız kokusunu gidermek için kullanılabilir. siyah çay polifenoller olarak adlandırılan güçlü antioksidanlar içermektedir. bu antioksidanlar dişlerde oluşan plakları önleyerek ağız kokusuna yol açan birçok sorunu ortadan kaldırır.
Yeşil çay da ağız kokusunu gidermek için kullanılabilir. aromotik etkisi ile ağızda oluşan kötü kokuyu gidermek için kullanılabilir.
Tarçının sağlık açısından birçok faydası bulunmaktadır. özellikle tarçın çubuklarında yer alan esansiyel yağlar ağız kokusuna yol açan bakterileri etkisiz hale getirebilir.
Ağız kokusu vücutta oluşan toksinler nedeniyle ortaya çıkabilir. vücudu bu toksinler arındırmak için ısırgan otu en ideal bitkilerden biridir. ısırgan otu çay şeklinde demlenerek içildiğinde ağız kokusunu giderebilir. ayrıca böbreklerin daha aktif çalışmasını ve zararlı maddelerin vücuttan kolaylıkla atılmasını sağlar.
Nane çayı ağız kokusuna karşı en etkili çözümlerden biridir. güçlü bir antiseptik olan nane bakterileri temizler ve ağız hijyeni sağlar. nane yağı da aynı etkiyi sağlar ancak nane yağının ağız yoluyla alınması toksik etki yarattığı için kesinlikle yutulmamalıdır.
Özellikle soğan ve sarımsak gibi keskin kokulu besinleri yedikten sonra 3-4 yaprak maydanoz çiğnemek ağız kokusunu bastırır. nefesi tazeleyen “klorofil” bakımından zengin olan maydanozu her yemekten sonra kullanabilirsiniz. maydanoz yoksa kişniş ve fesleğen de kullanabilirsiniz.
Ağız kokusu devamlı bir hâl almışsa her gün düzenli olarak ekinezya çayı ile ağzınızı çalkalamak ağız kokusunu gidermektedir.