Ağız İçindeki Büyük Tehlike: 20'lik Diş!

Yirmilik diş olarak adlandırılan 20 yaş dişleri çene kemiğinin içerisinde yer alır. Bir zararı bulunmayan 20'lik diş, çene yapısının güçlenmesine yardımcı olduğu için çektirmek gerekmez. Ancak bazı durumlarda enfeksiyon ve buna bağlı şişme görülebilir. Peki, 20’lik dişin neden olduğu sağlık sorunları nelerdir?

18.07.2020-16:09 - (Son Güncelleme: 18.07.2020-15:58) Ağız İçindeki Büyük Tehlike: 20'lik Diş!

20’lik dişler hakkında önemli bilgiler paylaşan Diş Hekimi Zafer Kazak, ‘Dişin bir bölümü dişeti ile kaplı olduğu durumlarda sıklıkla enfeksiyon ve buna bağlı olarak yüzeyde şişme ve çene açmada azalma meydana gelebilir’ dedi.

20’LİK DİŞİN ETRAFINDAKİ KEMİK DOKUSU ZEDELENEBİLİR

Tekrarlayan enfeksiyonlar 20 yaş dişlerin etrafında yer alan kemiğin erimesine ve iltihaplanmasına neden olur diyen Diş Hekimi Zafer Kazak, ‘20’lik dişlerin çene kemliğindeki konumundan dolayı bazen önünde bulunan azı dişlerine baskı uygulayabilir ve bu durum ağrıya neden olarak ön dişlerde çapraşıklık oluşturur. 20 yaş dişlerin çekimi genellikle cerrahi olarak yapılır ve çekiminden sonra bu bölgede şişlik ve ağrı görülebilir. Bu durum 20 yaş dişinin etrafında kemik dokusu varlığında oluşur.

Diş etrafındaki kemiği uzaklaştırmak için geleneksel yöntemler yerine sert doku lazeri (ER-YAG) kullanıldığında şişlik ve ağrı yüzde 80 oranında azalmakta ve doku iyileşmesi hızlanmaktadır. Ayrıca çekimden sonra düşük seviyeli lazer uygulaması ( LLLT) ile 20 yaş çekiminden sonra iyileşme dönemi ve çekimden sonra oluşan kas spazmına bağlı çene kilitlenmesi daha kısa olur’ ifadelerini kullandı.

BAZI KİŞİLERDE 20’LİK DİŞ BULUNMAZ

Bazı kişilerde 20’lik dişlerinin kalıtsal olarak hiç oluşmadığını belirten Kazak, ‘Oluşmuş olan yirmi yaş dişleri çene kemiğinde kendisine yer bulabilirse diğer dişler gibi çıkarak yerini alabilir. Bu durumda genel ağız sağlığı açısından sıkıntı oluşturmuyorsa yirmi yaş dişlerinin alınması gerekmemektedir. Ağız içerisine yerleşemeyecek pozisyonda olan dişler ise gömük ya da yarı gömük pozisyonda kalabilir.

Eğer gömük ya da çıkmış olan yirmi yaş dişi pozisyonu nedeniyle yandaki dişlere ve bulunduğu kemiğe zarar veriyorsa, temizlenemeyecek bir pozisyonda ağızda yer almışsa ve çürük ya da kırık nedeni ile zarar görmüş, dolgu, kanal tedavisi, kuron ya da başka bir tedavi yöntemi ile tedavi edilemeyecekse mutlaka çekilmelidir. Çekim zamanında yapılmaz ise dişlerin çapraşıklaşmasına sebep olabilir, iltihap yapabilir ya da öndeki dişe kalıcı zarar verebilir’ diye konuştu.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal