Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı bir paylaşımda gazeteci ve aynı zamanda sinema tarihçisi olan Agah Özgüç'ün hayatını kaybettiğini duyurdu. Türk sinemasına sayısız eserler ve bir dolun arşiv bırakan Agah Özgüç'ün 90 yaşında hayata gözlerini yumduğu bildirildi.
SİYAD derneğinin de üyesi olan gazeteci Agah Özgüç'ün ölüm haberinin ardından, Özgüç'ün neden öldüğü ve kim olduğu yönündeki sorular gündeme geldi.
Agah Özgüç kimdir, neden öldü?
1932 yılında İstanbul'da doğan ve anne tarafı Batum Gürcüsü baba tarafı da Bulgaristan göçmeni olan Agah Özgüç, lise eğitimini Haydarpaşa Lisesi'nde tamamladı. 1950'li yıllarda Yelken, Petek, Şairler Yaprağı, Türk Sanatı ve Salkım gibi edebiyat alanından yayın yapan birçok dergiye şiir ve denemeler yazdı. Bir dönem yazdığı yazılarda 'Berna İlhan' takma adını kullanan Agah Özgüç, 1961 yılına geldiğinde profesyonel olarak gazetecilik yapmaya başladı.
Sinema ve magazin dergilerinde çalışmaya başlayan Özgüç, daha sonra sinema alanına geçti ve 7 Gün, Gelişim Sinema, Beyaz Perde gibi dergilerin yanı sıra Cumhuriyet Dergi, Antrakt, Sinema ve Öküz adıyla yayınlanan dergilerle de çalıştı. Özel arşivinde yer alan görsel malzemeleri birçok yayın kuruluşuna sağlayan Agah Özgüç, aynı zamanda sinema belgeselleri danışmanlığı yaptı ve toplam 12 sayı çıkan Sinema 65 isimli dergiyi yönetti.
Türkiye'de yapılan sinemalara verdiği katkılardan dolayı 1992 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi'nin Güzel Sanatlar Fakültesi yönetimi Agah Özgüç'e 'Altın Artemis Ödülü'nü layık gördü. 1992 ile 1993 yılında Ankara Sanat Kurumu ödülünü alan Agah Özgüç, 2000 yılında Sinema Yazarları Derneği tarafından 'Emek Ödülü'ne layık görüldü.
Agah Özgüç, sinema tarihçiliğinin yanı sıra aynı zamanda kitaplar çıkardı. Özgüç'ün kitaplarından bazıları şöyle:
- Türk Filmleri Sözlüğü
- Türk Sineması Sansür Dosyası
- Arkadaşım Yılmaz Güney
- Peçete Kağıtlarındaki Anılar
- Türk Sinemasında İlkler
- Bir Sinema Günlüğünden Aykırı Notlar
- 80'inci Yılında Türk Sineması
- Türk Film Yönetmenleri Sözlüğü
- 100 Filmde Başlangıcından Günümüze Türk Sineması