Afrika’da Kovid-19 Aşısı Sorunu

Koronavirüs salgınıyla canla başla mücadele veren ülkeler arasında Afrika, genel aşı dağıtımının sadece yüzde 1’lik kısmından yararlanabildi.

01.06.2021-10:26 - (Son Güncelleme: 01.06.2021-10:36) Afrika’da Kovid-19 Aşısı Sorunu

Çin’de başlayan ve tüm dünyayı hızlıca etkisi altına alan Kovid-19 salgını, tüm ülkeleri derinden etkiledi. Birçok can kaybının yaşandığı salgında, en etkili yöntem olan koronavirüs aşısı için dağıtılan 1,9 milyar aşının sadece yüzde 1’lik kısmı Afrika’ya ayrıldı. 

Tüm ülkeler bir süredir salgınla mücadele veriyor. Bu mücadelede ise yine Afrika ülkeleri eşitsiz bir tutum görüyor.

KÜRESEL AŞILAMADA EŞİTSİZLİK

Daha öncede birçok konuda sömürge ve haksızlığa maruz kalan Afrika ülkelerinde, koronnavirüs sürecinde de durum değişmedi. Kovid-19 salgınıyla mücadele eden Afrika ülkelerine, 1,9 milyarlık aşının sadece yüzde 1’lik kısmı verildi. Aşıda eşitsizlik yaşayana ülkelerin başında Latin Amerika, Asya ve Karayipler'de yer alıyor.

AFRİKA’DA UYGULANAN AŞI 28 MİLYON DOZ

Şüphesiz ki tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınına karşı en etkili yöntem kovid-19 aşısı. Üretilen koronavirüs aşıları ülkelere tedarik edilmeye çalışılırken, yeterli doz bulmanın yanı sıra, ulaşım, sağlık çalışmalarının yetersizliği ve birçok insanın kovid-19 aşısına karşı olan güvensizliği gibi sorunlarda yaşanmakta.

Koronavirüs aşılama çalışmalarıyla ilgili hem tedarik hem doz yetersizliği sebebiyle ne çok zorlanan ülkelerden biri Afrika. Birçok Avrupa ülkesi nüfuslarının yarısından çoğunu aşılamışken, Afrika bölgesinde toplan uygulanan aşı miktarı 28 milyon doz. 

AFRİKA ÜLKELERİ İÇİN 200 MİLYON DOZ AŞIYA İHTİYAÇ VAR

Dünya Sağlık Örgütü’nün yaptığı açıklamada, Afrika’da bulunan insanların yaklaşık altı hafta içerisinde ikinci doz aşılarını olmaları ve bunun için ise ülkeye 20 milyon AstraZeneca dozuna ihtiyacı olduğunu belirtti.

BU BİR ACİL DURUM ÇAĞRISIDIR

DSÖ Afrika bölge direktörü Dr. Matshidiso Moeti, konuya dair yaptığı değerlendirmede, ‘Afrika'nın şimdi aşılara ihtiyacı var. Aşılama kampanyaları herhangi bir duraklama, can kaybına ve umut kaybına yol açacaktır. Bununla birlikte, Afrika'nın üçüncü dalganın zirvesinde olup olmadığını söylemek için henüz çok erken. Vakaların arttığını ve zamanın ilerlediğini biliyoruz, bu nedenle, en savunmasız insanları tam olarak korumak için doz paylaşımını hızlandırmaları için yüksek risk gruplarını aşılayan ülkelere acilen çağrıda bulunuyoruz.’ Şeklinde konuştu.

EN YÜKSEK ENFEKSİYON YÜKÜ GÜNEY AFRİKA'DA

Aşı çalışmalarının aksaması kısmında ise en büyük nedenlerden biri aşı malzemelerinin tedariki sırasında yaşanan sorunlar. 

30 MİLYON DOZLUK AŞININ SADECE 1,3 MİLYONU TESLİM EDİLDİ

Güney Afrika'nın genel hedefi, gelecek yıl şubat ayına kadar 60 milyonluk nüfusun yüzde  67'sini Kovid-19 salgınına karşı aşılamak, ancak şu ana kadar satın aldığı 30 milyon dozluk Pfizer/BioNTech aşısının yalnızca 1,3 milyonu ülkeye teslim edilmiş durumda.

Haziran ayının sonuna kadar 4,5 milyonluk bir kovid-19 aşısı olması bekleniyor. Ayrıca ülke, sipariş ettiği ancak henüz gelmemiş olan 31 milyon doz Johnson & Johnson aşısını bekliyor.

LATİN AMERİKA VE KARAYİPLER'DE DURUM HİÇ İÇ AÇICI DEĞİL

Aşı tedarik sorunu dünya nüfusunun yalnızca yüzde 8'ini oluşturan, ancak tüm dünyada koronavirüs ile bağlantılı ölümlerin yüzde 30'unu belirten Latin Amerika ve Karayipler'de de aynı sorun gözlemleniyor.

Nepal'de de hükümetin yavaş ilerlediği ve şeffaf olmayan aşı tedariki, Himalaya ülkesinde tartışmalara neden oldu.

Dünyanın en büyük aşı üreticisi olan Serum Enstitüsü'ne ev sahipliği yapan Hindistan bile, kendi nüfusu için yeterli aşı üretmekte zorlanıyor ve ülkede salgından hayatını kaybedenlerin sayısı artıyor.

LOJİSTİK SORUNU

Birçok ülkenin bu süreçteki en büyük sorunlarından biride lojistik. Malawi'de bazı aşılar kullanılmadan önce son kullanma tarihlerini geçmişti.

YOKSUL ÜLKELER YETERSİZ SAĞLIK ALTYAPISINA SAHİP

DSÖ Afrika’nın yeni aşı uygulama görevlisi Dr. Phionah Atuhebwe, yaptığı açıklamada ‘Bağlılık ve yerel kaynak kullanımı çok önemliç Fildişi Sahili Cumhuriyeti, Covax'tan ultra soğuk zincirler gerektiren aşıları almak için başvurduğunda, hükümet gidip kiti almak için başkanlık jetini göndermeye istekliydi. Ülkelerimizin ihtiyaç duyduğu türden taahhüt budur’ ifadelerini kullandı.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal