Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın son dakika açıklaması ile 10 il için 3 ay boyunca devam edecek olağanüstü hal (OHAL) kararı alındı. 10 ilde ağır sonuçlara yol açan Kahramanmaraş merkezli deprem bölgesinin afet bölgesi ilan edilmesinin ardından afet bölgesi hakkında araştırmalar yoğunlaştı. Peki Afet bölgesi nedir, neden ilan edilir? Afet bölgesi ilan edilen iller hangileri?
Afet bölgesi nedir?
Deprem, yangın, sel, çığ, heyelan gibi doğal afetler nedeniyle ciddi zarar gören bölgelerde, afet etkilerinin minimuma indirilmesi ve bölgede bulunan insanlara destek amacıyla söz konusu yerle afet bölgesi ilan ediliyor. Afet bölgesinde olan kişiler çeşitli desteklerden yararlanabiliyor.
Afet bölgesi ilan edilen iller hangileri?
Kahramanmaraş ve Hatay başta olmak üzere Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman ve Malatya afet bölgesi olarak kabul edilen iller. Cumhurbaşkanı Erdoğan deprem ile ilgili açıkladığı tedbirlerde şu bilgilere yer verdi:
‘’Yaşadığımız deprem afetinin ve etkilerinin vahameti, fevkalade tedbirler almamızı zorunla hale getirmektedir. Depremin yaşandığı 10 ilimizi, genel hayata etkili afet bölgesi olarak ilan ediyoruz.
Arama-kurtarma faaliyetlerinin ve sonrasındaki çalışmaların süratle yürütülebilmesini temin için, Anayasa’nın 119’uncu maddesinin bize verdiği yetkiye dayanarak Olağanüstü Hal ilan etme kararı aldık. Deprem yaşanan 10 ilimizi kapsayacak ve üç ay sürecek bu kararla ilgili Cumhurbaşkanlığı ve Meclis süreçlerini hızla tamamlayacağız.’’