Adli tatil ne zaman başlıyor, kaç ay sürecek? 2024 adli tatil süresi ve bitiş tarihi

Yargı kurumlarındaki tatil tarihinin başlamasına kısa bir süre kala adli tatil ve adli tatil süresi hakkında araştırmalar hızlandı. Vatandaşın gözü resmi makamlardan gelecek açıklamalara çevrildi. Peki Adli tatil ne zaman başlıyor, kaç ay sürecek? İşte 2024 adli tatil süresi ve bitiş tarihi…

05.07.2024-17:34 - (Son Güncelleme: 05.07.2024-17:34) Adli tatil ne zaman başlıyor, kaç ay sürecek? 2024 adli tatil süresi ve bitiş tarihi

Kamu kurumlarından birisi olan yargıda toplu izin kullanımı anlamı taşıyan adli tatilin ne zaman başlayacağı ve ne zaman sona ereceği sorusu mahkeme işleri bulunan vatandaşlar ve yargıda görevli personel tarafından yoğun olarak araştırılıyor. Öte yandan adli tatil boyunca adliyelerin nasıl çalışacağı da merak edilen bir başka soru başlığı olarak öne çıkıyor. Konu hakkında en çok 2024 adli tatil süresi ve bitiş tarihi terimleri sorgulanıyor. Peki Adli tatil ne zaman başlıyor, kaç ay sürecek? 

Adli tatil ne zaman başlıyor, kaç ay sürecek? 

Yargıda toplu izin kullanımı anlamına gelen adli tatil, temmuz ayında başlayacak. Bu süre zarfında adliyelerde nöbetçi mahkemeler görev yapacak ve yalnızca tutuklu sanıkların ve acil nitelik taşıyan davaların görülmesine devam edilecek. Diğer davalara ise yeni adli yılın başlamasına kadar ara verilecek.

Adli tatil ne zaman başlıyor, kaç ay sürecek? 2024 adli tatil süresi ve bitiş tarihi

Adli tatilde adliyeler nasıl çalışacak?

Adli tatil boyunca, Yüksek Yargı organları olan Danıştay ve Yargıtay'da nöbetçi heyetler görev yapacak.

Danıştay'da nöbetçi heyet, esastan karar veremeyecek ve yalnızca "yürütmenin durdurulması" taleplerini karara bağlayacak.

Yargıtay'da ise ceza ve hukuk olmak üzere iki nöbetçi daire görev yapacak. Nöbetçi ceza dairesi, tutuklu sanıklarla ilgili dosyalara bakacak.

Adli tatil ne zaman sona erecek?

6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 102. maddesine göre adli tatil, her yıl 20 Temmuz'da başlayıp, 31 Ağustos'ta sona eriyor. Bu süre boyunca yargı organları sınırlı sayıda dava ve başvuru ile ilgilenecek, diğer tüm işlemler yeni adli yılın başlamasıyla birlikte devam edecek.

Adli tatil boyunca Yargıtay ve Danıştay'da görev yapacak nöbetçi heyetler, yargı sürecinin tamamen durmasını engelleyerek, acil durumlar ve tutuklu sanıklarla ilgili dosyaların zamanında ele alınmasını sağlayacak. Bu düzenleme, yargının etkinliğini ve sürekliliğini korumayı amaçlıyor.

Adli tatil süresi boyunca vatandaşlar ve hukukçular, nöbetçi mahkemeler aracılığıyla acil durumlarına çözüm bulabilecek ve yeni adli yılın başlamasıyla birlikte tüm davalar kaldığı yerden devam edecek.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal