Adıma, üzerime açılmış kaç hat var? E-Devlet Kapısı ve BTK ile adıma açılmış hat sorgulama işlemleri

Günümüzde birçok insan çeşitli şekillerle dolandırılmaktadır. Bu dolandırma şekillerin birisi ise kişi adına hat açmaktır. Vatandaşlar ise üzerlerine açılmış hat olup olmadığını araştırmaya başlandı. Peki adımızı açılmış olan hatları nasıl öğrenebiliriz? E-Devlet ve BTK ile Adımıza açılan hat sorgulaması nasıl yapılır? detaylar haberimizde yer almaktadır.

16.05.2022-18:48 - (Son Güncelleme: 16.05.2022-18:48) Adıma, üzerime açılmış kaç hat var? E-Devlet Kapısı ve BTK ile adıma açılmış hat sorgulama işlemleri

Günümüzde birçok insan çeşitli şekillerde dolandırılmaktadır. Bu dolandırma şekillerinden birisi ise kişi adına hat açmaktadır. Geçtiğimiz günlerde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) internet sitesinden sorgulama yapan bir vatandaş adına açılmış 300 cep telefonu hattı olduğunu ve üzerinde binlerce TL borç olduğunu öğrendi. Vatandaşlar ise bu duruma düşmemek için adlarına açılmış hat bulunup bulunmadığını araştırmaya başladı.

Adımızı açılmış olan hatları nasıl öğrenebiliriz?

Adımızı hat açtırmak için birkaç yasal mevzuatı yerine getirmek gerekmektedir. Bu mevzuatta yer alan bilgileri ele geçiren kişiler ise başka birinin adına hat açarak dolandırıcılık yapmaktadır. BTK ise bu dolandırıcılık olaylarının önüne geçmek için hat sorgulama hizmetini kullanıma sundu. Bu sorgulama işlemi E-Devlet üzerinden de yapılmaktadır.

GSM Hat sorgulama sistemi bu zamana kadar milyondan fazla insan tarafından kullanıldı. İstatistiklere göre 10 binden fazla kişi isimleri adına 10'dan fazla hat açıldığı, 30 binden fazla kişinin de üzerine 5'den fazla hat açıldığı öğrenildi. Adınıza kayıtlı olan herhangi bir dava olup olmadığını, borcun bulup bulunmadığın ya da adınıza açılan hay var mı yok mu kolaylıkla öğrenilebilir. E-Devlet üzerinden mobil hat sorgulama işlemi için T.C kimlik numarası ve şifre ile giriş yaparak hat sorgulama işlemi yapılabilir.

Adımızı açılmış olan hatları nasıl öğrenebiliriz

Adımıza açılan hatları nereye şikayet edebiliriz?

Hat sorgulama işlemi yaptıktan sonra sizden habersiz üzerinize kayıtlı hat olduğunu öğrenirseniz hiç vakit kaybetmeden savcılığa dilekçe vererek şikayet etmeniz gerekmektedir. Şikayet yapıldıktan sonra hat hangi operatöre bağlı ise o bayiliğe giderek hattı kapatın.

Hat kapatmak için savcılık dilekçe örneği

CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINA

(İL VEYA İLÇE İSMİ)

MÜŞTEKİ: Şikayet edenin ismi ve adresi

SANIK: Şikayet edilenin ismi ve adresi

SUÇ: Evrakta sahtecilik

AÇIKLAMALAR: Buraya şahıs hakkındaki şikayetinizi belirteceksiniz

HUKUKİ NEDENLER: 5809 Sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu, TCK. md. ve ilgili mevzuat.

TALEP : Yukarıda arz edilen nedenlerle sanık xxxxx hakkında gerekli soruşturmanın yapılarak cezalandırılması için kamu davası açılmasına karar verilmesini saygı ile arz ve talep ederim . Tarih

Müşteki Ad Soyadı:

İmza:

YORUM YAZ..
Modal