Kadınlar için oldukça önemli şeylerden biride düzenli adet döngüsüdür. Ancak çeşitli nedenler kadınlarda adet gecikmesi gibi şeylere neden olabilir. Kadınlar için oldukça önemli olan adet görmeme nedenleri neler? Detayları sizler için araştırdık.
Normal süre içerisinde kadınlarda iki adet arasındaki süre 21 gün ile 35 güne kadar değişiklik göstermektedir. Genellikle 29-30 günde bir görülen adet, 35 günden uzun olması durumunda adet gecikmesi olarak değerlendirilebilir.
Yapılan araştırmalar, her dört kadından birisinin adet düzensizliği yaşadığını gösteriyor. Adet gecikmesi hamilelik belirtisine de işaret edebildiği gibi çeşitli nedenlerden kaynaklanıyor olabilir.
Stres
Adet dönemi düzensizliğinin en önemli nedeni strestir. Adet dönemini düzenleyen beynin hipotalamus bölgesidir. Stres döneminde yaşanan durumlar, beynin bu bölgesini etkiler ve adet düzensizliğine neden olur.
Düşük vücut ağırlığı. Adet gecikmesinin bir diğer nedeni olarak düşük vücut ağırlığıdır. Eğer kilonuz, normal kabul edilen kilonuzun %10 altında ise vücudunuzun çalışma şekli değişir ve bu da yumurtlama üzerinde doğrudan olumsuz etki yaratır. Bu durum da adet düzenliği sorununu ortaya çıkartır.
Aşırı Kilo Alımı
Aşırı kilo ya da obezite. Düşük kilonun tam tersi olarak fazla kilolu ve hatta obezite ayarında olan bir vücut yapısına sahip kadınlarda da adet düzensizliği sorunu sık görülmekte. Fazla kilo, hormonal değişikliklere neden olur ve bu da adet gecikmesi sorununu ortaya çıkaran başlıca nedenlerden biridir.
Polikistik Over Sendromu (PKOS). Yumurtalıklar üzerindeki kistlerin androjen gibi erkeklik hormonlarını fazla üretme süreci adet düzensizliği yaratır. Öyle ki, bu iki durum birbirini tetikler. Androjenlerin fazla olması kistleri arttırıken, kistler de androjenlerin çoğalmasına neden olur. Bu durumun tedavisi ilaçlarla gerçekleşmektedir.
Doğum Kontrol Hapları
Doğum kontrol hapları kullanan bayanlar adet düzensizliği ile sıkça karşı karşıya kalır. Doğum kontrol hapları yapısal olarak yumurtalıklarızın yumurta gelişimini ve yumurta bırakmasını engelleyen östrojen ve progesteron hormonları içermektedir. Belirli aralıklarla kullanılan doğum kontrol hapının kesilmesinin ardından adet düzensizliğini toparlanması 6 ayı bulabilir.
Kronik Hastalıklar
Bir yıldan daha fazla süren ya da ömür boyu etkisini gösteren kronik hastalıklar adet düzensizliği üzerinde doğrudan etkilidir.
Erken Menopoz
Kadınlarda normal olarak 45 ile 55 yaşları arasında menopoz süreci yaşanır. 40 yaş ve daha erken yaşta görülen peri-menopoz dönemi yumurtaların sayısının azalarak adet düzensizliği durumunu ortaya çıkarmaktadır.
Tiroid Rahatsızlığı
Hipertiroidi yani aşırı aktif veya Hipotiroidi yani az aktif Tiroid bezi de adet düzensizliği veya gecikmesi nedeni olabilir.
Adet düzensizliği durumları çeşitli sağlık sorunlarından kaynaklı yaşanabilmektedir. Bu süreçte bir doktor kontrolünde muayene olmanızda fayda vardır.