Adet Geciktirici İlaç İşe Yarıyor Mu?

Regli dönemini ertelemek isteyen kadınların sıkla kullandığı adet geciktirici ilaçlar hakkında merak edilen; adet geciktirici ilaçlar işe yarar mı? Adet geciktirici ilaçların yan etkileri, Adet geciktirici nasıl kullanılır? İşte merak edilen sorular…

27.04.2021-10:28 - (Son Güncelleme: 25.08.2021-14:21)

Bir kadının fizyolojik olarak sağlıklı bir döngüye sahip olması için düzenli adet dönemi çok önemlidir. Ancak bazı özel durumlarda kadınlar, adet dönemini geciktirmek ister. İşte tam bu noktada adet geciktirici ilaçlar yardıma koşar. Peki adet geciktirici ilaçlar işe yarar mı? Adet geciktirici ilaçların yan etkileri, Adet geciktirici nasıl kullanılır? Adet geciktirici ilaçlar zararlı mı? İşte adet geciktirici ilaçlara dair tüm merak edilenler…

REGL (ADET) BELİRTİLERİ

Adet kanaması (regl),rahim içi tabakasında oluşan dokuların kan ile vücuttan atılması demektir. Gelen kan direkt olarak rahimden gelir. Rahim iç tabakasındaki döküntüler adet kanındaki oluşumlardır. Bu oluşumlar kan yoluyla her adet döneminde kadın vücudundan atılır. Rahim duvarının kalınlaşması ile adet kanaması yavaş yavaş azalır. Adet kanı sayesinde rahim içi de temizlenmiş olur. Halk arasında adet kanının kirli kan olduğu söyleniyor. Ancak uzmanlar, bu bilginin yanlış olduğunu belirterek, adet kanı sayesinde rahim içinin temizlendiğini vurguluyor. Rahim, adet sayesinde tamamen streril bir hale geliyor. 

İşte regl belirtileri: Gerginlik, kramplar, sivilce, göğüslerde hassasiyet, baş ağrısı, sırt ağrısı, şişkinlik, ruh halinde değişim.

ADET GECİKTİRİCİ İLAÇ

Adet geciktirici hap, adet kanamasının başlangıç tarihinden 3-4 gün önce kullanılmaya başlanmalıdır. Genellikle ilacı bıraktıktan 2-3 gün sonra kanama başlar. O döneme kadar doktorunuzun reçete ettiği ilacı günde 2 tane ya da günde 3 tane şeklinde almalısınız. Bu ilaçların değişik formları bulunduğundan doktorunuzun verdiği ilaca göre kullanım sayısı değişiklik gösterebilir.

Adet geciktirici hapların asıl kullanım amacı; beklenen adetin ertelenmesidir. Dışarıdan müdahale ederek, östrojen ve progesteronun azalması engellenirse, adet döngüsü sonraya ertelenebilir. Ancak bu erteleme işlemi çok uzun süreli olmamalı ve adet geciktirici haplar en fazla 10 güne kadar kullanılmalıdır. Daha uzun süre kullanılan adet geciktirici haplar kadında bazı yan etkilere neden olabilirler. 

ADET GECİKTİRİCİ İLACI KİMLER KULLANAMAZ?

Uzmanlara göre; bu ilacın bilinen büyük bir yan etkisi bulunmamakla birlikte adet geciktiricilerin karaciğer bozukluğu olan kadınlar tarafından kullanılmaması gerekiyor. Ayrıca daha önce emboli geçirmiş kadınların da kullanmaması öneriliyor. Adet geciktirici ilaçların görülebilecek yan etkileri ise; adet kanama miktarında değişiklik, vücutta şişkinlik, göğüslerde şişkinlik olmasıdır. 

ADET GECİKTİRİCİ İLAÇTAN KAÇ GÜN SONRA REGL GERÇEKLEŞİR?

Genellikle ilacı bıraktıktan 2-3 gün sonra kanama başlar. İlacı bıraktıktan sonraki ilk adet normalden biraz daha ağrılı olabilir ve kanama değişikliği görülebilir. 

ADET DÖNEMİNİ ERTELEMENİN VÜCUDA BİR ZARARI OLUR MU? 

Uzmanlara göre; adet geciktirici haplar çok sık kullanılmadığı sürece bir zararı olmaz. Ancak ilaçlar vücudun doğal döngüsünü engellediği için sık kullanılmamalıdır. Örneğin yılda 2 kez kullanılmalıdır.

ADET GECİKTİRİCİ İLAÇ NASIL KULLANILIR?

Kişinin düzenli olarak yaşadığı adet döneminden 2 gün önce adet geciktirici ilaç kullanılmaya başlanabilir. Piyasada birçok adet geciktirici ilaç bulunmakta. Bu nedenle, bazı ilaçlar günde 2, bazıları ise günde 3 adet alınacak şekilde kullanılır. Eğer daha uzun süre verilmesi gerekirse doktor kontrolü altında kullanılmalıdır. 

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal