Adana'yı temsil eden yemeklerinden olan şırdanın fiyatında artışın olması Adanalıyı isyana teşvik etti.
Şırdan fiyatlarını altın fiyatları ile kıyaslayan Adanalılar, şırdanın il dışında da satışının arttığına vurgu yaparak, fiyat artışına salgın nedeniyle hayvan kesimlerinin azalmasını neden gösterdi.
En az kebap kadar özel olan şırdan fiyatlarının iyileşmesine yönelik bir şırdancı olarak açıklama yapan Kadir Çıray şunları söyledi:
''ŞIRDAN ALAMIYORUZ''
''Şırdanı sadece Adanalılar yerdi. Şimdi adını bilmeyen bile yiyor. Doğu kentleri de bu işe girince pazarda ürün kalmadı. Vallahi paramızla altın alabiliyoruz ama şırdan alamıyoruz. Şehir şehir dağıldığı için bulamıyoruz. 3-5 ay önce çiğ şırdanı 8 liraya alırken şimdi 11 liraya alıyoruz. Bunun işçiliği, pirinci, pişirmesi derken mecbur 16 liraya veriyoruz. Önceden 1 liraya yenilen ürün bu hale geldi. O dönem günde 1000 tane satarken şimdi 200 tane dahi satamıyoruz. Ben isterim ki 5 lira olsun ama bu gidişle 20 lirayı bulur.''
Adanalı bir şırdan tüketicisi olarak fiyatlardan yakınan Ali Temelkuran ise olaya şöyle baktı:
''Eskiden şırdan kocamandı ve ucuzdu. Şimdi pahalı ve küçük. Bu paraya şırdan yiyip aç kalacağıma Adana kebabı yaptırır yerim.''