Açıköğretim Üniversitelerine Sıkı Denetim: Herkes Giremeyecek!

Açık öğretim üniversitelerindeki kontenjan bolluğu ve mezun enflasyonu sorununa Yükseköğretim Kurulu (YÖK) neşter vuruyor. Birçok programda yeni düzenlemelere gidilecek.

27.06.2024-13:44 - (Son Güncelleme: 27.06.2024-13:59) Açıköğretim Üniversitelerine Sıkı Denetim: Herkes Giremeyecek!

Anadolu, Atatürk ve İstanbul üniversitelerinin rektörlüklerine, "sınavsız ikinci üniversite" konulu yazı gönderildi. Yeni düzenlemeye göre, yükseköğretim kurumları bünyesindeki çocuk gelişimi, felsefe, sosyoloji, tarih ve Türk dili ve edebiyatı açıköğretim programlarına sadece 35 yaş ve üzeri lisans programı mezunları "ikinci üniversite" kapsamında kayıt yaptırabilecek.

“Geç alınmış ama doğru bir adım”

Bu düzenlemeye destek veren eğitimciler, "Açıköğretimin bütün lisans programları için bu karar alınmalı" dedi. YÖK'ün bu adımı, mezun enflasyonunu azaltmayı ve açıköğretim programlarının kalitesini artırmayı hedefliyor.

Eğitim uzmanı Salim Ünsal şunları söyledi: 

"Baştan itibaren alınması gereken karar öneri ve telkinlerin ardından ancak bu yıl alındı. Öğretmenlik havuzu dolup taşıp sel olmadan keşke bu karar alınsaydı. Açıköğretimin bütün lisans programları için benzer adım atılmalı. Örgün eğitimde de ifade edilen programlar sadece nitelikli ve köklü birkaç üniversitede ve çok daha az kontenjan açarak verilmeli. Zira örgün eğitime her yıl 11 bin 105 yeni edebiyatçı, 10 bin 693 yeni tarihçi, 6 bin 515 yeni sosyolog, 2 bin 897 yeni çocuk gelişimci ve 2 bin 955 yeni felsefeci adayı almak da hiç akla yatkın bir planlama değil. 

1.500’LERE DÜŞECEK

İstihdam sorunu had safhada. Söz konusu beş bölüme açılan kontenjan örgün öğretim için 34.165, açık öğretim için 14.970 idi. Toplamda 49.135 kişiye kontenjan vardı. Yeni kararla açık öğretimde 5 bölüm için alınan kontenjanların bin ya da 1.500’lere kadar düşmesini bekliyoruz. "

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal