Modern edebiyatın ortaya çıkışıyla birlikte birçok farklı akım üzerinde düşünülmüştür. Absürt edebiyat da onlardan biri. Peki, absürt edebiyat yazarları kimlerdir, absürt ne demek, absürt edebiyat kitapları hangileri, temaları nelerdir?
Modern çağın gelişiyle birlikte klasik edebiyat farklı sanat akımlarının etkisinde kalarak değişim göstermiş ve yeni türlerini doğurmuştur. Absürt edebiyat da bu şekilde ortaya çıkmış alanlardan biri. Kendi konularını ve karakterlerini yaratan bu edebiyat türü, aslında klasik zannedilen birçok kitapta karşımıza çıkıyor. İşte detaylar…
NEDİR?
Absürt edebiyat temelinde varoluşçu felsefeyi bulundurur. İnsanın “absürt” denilebilecek hikayelerini anlatan bu türde gerçeküstücülük fikri ve komedi unsurları kullanılır. Zamandan bağımsız anlatılan bu hikayelerde karakterler de duruma uygun özenle seçilir.
Absürt edebiyat karakterleri genellikle bir amacı kalmamış ya da hayatlarında yaşadıkları bir hayal kırıklığı dolayısıyla bu amacı kaybetmiştir. Kendisinin farkında olmayan evren insanı yutar ve sonunda fark edilir. Bu fark ediş, insanlığı yalnızlığı sürükler, varoluş sorgulanır, hayatın tekrarı eleştirilir. İşte bu hikayeleri konu alan eserler absürt edebiyat içerisinde sayılıyor.
ABSÜRT EDEBİYAT TEMALARI
Absürt edebiyat örnekleri arasında görülen eserler incelendiğinde birkaç tema ön plana çıkıyor. Bunlardan biri görünüşte mantıksız görünen ancak altında sıra dışı ya da gerçeküstü anlaşılmazlığın perdesinde bir mantık taşır. Böyle hikayeler okuyucuya kendini hemen belli etmese de alt anlam anlaşıldığında taşlar yerine oturur.
Bir diğer tema varoluşun sorgulanmasıdır. Bu temanın ana merkeze alındığı eserlerde insan evrendeki yerini sorgular. Evren ötesindeki anlamını aramaya başlar, iyi ve kötünün ne olduğuyla ilgili çeşitli sorgular geçirir. Genellikle de durum nihilizm fikrine ya da hiçliğe varır. İnsan, yaşamda amaç bulamaz ve ahlakın saçmalığı üzerinde karar kılar.
Bir diğer tema ise kara mizahtır. Absürt edebiyat yazarları ciddi sayılabilecek, konuşulmasından pek de hoşlanılmayan konuları hafife alır. Bu şiddet ya da ölüm olabilir. Yazar, bunu yaparken okuyucuyu kışkırtmak ve sorgulamasına olanak sağlamak amacındadır. Hafife almasının bir diğer sebebi de aslında bunlar üzerinden topluma, hükümete ya da herhangi bir düzene eleştiri getiriyor olmasıdır.
ABSÜRT NE DEMEK?
Absürt kelimesi Fransızcadan dilimize girmiş bir kelime. TDK absürt kelimesinin anlamını şöyle veriyor:
“Saçma”
Örnek Cümle: Şam'daki caminin Ayasofya ile boy ölçüşebileceğini düşünmek bile absürt olur. (Aydın Boysan)