Abdülhamid Han Sondaj Gemisi yeni görevine uğurlandı: Karadeniz’deki yeni sahalarda yer alacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Abdülhamid Han Sondaj Gemisi’nin Karadeniz’deki yeni görevi için yola çıktığını açıkladı.

02.08.2024-13:03 - (Son Güncelleme: 02.08.2024-13:16) Abdülhamid Han Sondaj Gemisi yeni görevine uğurlandı: Karadeniz’deki yeni sahalarda yer alacak

Abdülhamid Han Sondaj Gemisi, Karadeniz’deki yeni sahalarda yer alacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Abdülhamid Han Sondaj Gemisi'nin Karadeniz'deki yeni görev yerine uğurlandığını duyurdu. 

Mavi Vatan denizlerdeki destanımız olacak

AA’da yer alan habere göre; Bakan Bayraktar, Akdeniz'e olan bağlılıklarını vurgulayarak, "Akdeniz'den asla vazgeçmiş değiliz. Birileri gibi Akdeniz'e veya Mavi Vatan'a masal gibi yaklaşmıyoruz. Mavi Vatan bizim denizlerdeki destanımız olacak" şeklinde konuştu.

Abdülhamid Han Sondaj Gemisi yeni görevine uğurlandı: Karadeniz’deki yeni sahalarda yer alacak

Abdülhamid Han Sondaj Gemisi hakkında

Abdülhamid Han Sondaj Gemisi, 2022 yılında Türkiye'nin filosuna katılan dördüncü gemi olarak dikkat çekiyor. TPAO tarafından Kasım 2021'de 180 milyon dolara satın alınan bu gemi, Güney Koreli Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering firması tarafından Okpo Tersanesi'nde "Cobalt Explorer" adıyla inşa edildi. 7 Mart 2022'de Güney Kore'den yola çıkan gemi, Mayıs 2022'de Mersin'in Taşucu Limanı'na ulaştı. Yedinci nesil teknolojiye sahip olan gemi, 238 metre uzunluğunda, 42 metre genişliğinde ve kule yüksekliği 104 metre olarak tasarlandı.

Geminim adı, 13 Haziran 2022'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından "Abdülhamid Han" olarak belirlendi. Aktif konumlandırma sistemi bulunan ve 200 mürettebat kapasitesine sahip olan gemi, sondaja hazırlık sürecinde yaklaşık iki ay limanda kaldı. 12 bin 200 metre derinlikte sondaj yapabilen Abdülhamid Han, teknik donanımı ve fiziksel özellikleriyle Türkiye'nin filonun en güçlü gemisi olarak nitelendiriliyor. Gemi, 9 Ağustos 2022'de düzenlenen bir törenle Yörükler-1 Kuyusu'na sondaj yapmak üzere gönderilmiş ve 17 Ağustos 2022'de ilk sondajını gerçekleştirmişti.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal