ABD'li Bilim İnsanları Coronavirüsteki Azalmanın Nedenini Buldu

ABD'li bilim insanlarının coronavirüsle ilgili araştırmaları devam ediyor. Son olarak morötesi ışınlarının, coronavirüs vakalarındaki artışı kestiği öne sürüldü.

03.06.2020-15:23 - (Son Güncelleme: 03.06.2020-15:08) ABD'li Bilim İnsanları Coronavirüsteki Azalmanın Nedenini Buldu

Çin'in Vuhan kentinden yayılmaya başlayan coronavirüs salgınıyla ilgili araştırmalar devam ediyor. Son olarak Amerikalı bilim insanları, hava sıcaklığı, yağış ve morötesi ışınların coronavirüs salgının yayılmasında nasıl etkisi olduğunu araştırdı. Science Daily'nin haberine göre araştırmada, hava sıcaklığının artı 11 dereceye kadar yükselmesiyle coronavirüs yayılımının gerçekten azaldığını fakat 11 dereceden daha yüksek hava ısılarının virüsün bulaşmasının azalması ile alakalı olmadığını ortaya konuldu.

Sıcak havalarda hastalanma oranının soğuk hava koşullarına göre daha düşük olduğunu belirleyen bilimciler, yeni vakalardaki en yüksek artışın eksi hava ısılarında gözlemlendiğinin altını çizdi. Araştırmacılar, hava ısısının çok sıcaklarda da devam eden coronavirüs yayılımı açısından belirleyici faktör olmadığını vurguladı.

Öte yandan, araştırmada morötesi ışınlarının coronavirüs vakalarındaki artış hızını kestiği belirlendi ve havadaki nem oranının ve yağışların ise epidemiyolojik duruma önemli bir etkide bulunmadığı saptandı.

YAPILAN İLK ÇALIŞMA

Araştırma ekibinden Shiv T. Sehra, elde edilen verilere dayanarak enfeksiyonun yayılmasının yaz aylarında tamamen kesileceğinin beklenmemesi gerektiğini aktardı. Açıklamalarına devam eden Sehra, yaptıkları araştırmanın hava ısısı, nem, yağış ve morötesi ışınlar gibi etkenlerin coronavirüs üzerindeki toplu etkisini araştıran ilk çalışma olduğunu vurguladı.

 

YORUM YAZ..
Modal