Goldman Sachs’ın ‘’2024 için 10 CEEMEA sorusu’’ adlı raporunda Türkiye’nin ekonomideki son durumu hakkında dikkat çeken tahminler yer aldı.
Eylül’den bu yana uygulanan finansal sıkılaşmanın ekonomide pozitif bir etki yarattığının belirtildiği raporda, reel faizlerin tekrar pozitif bölgeye dönmesiyle yabancı döviz girişlerinin artış eğilimine girdiği kaydedildi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın başına geçen yeni yönetimin attığı adımların dışında Merkez Bankası’nın bir miktar da olsa reel değer kazanması konusunda sinyaller verdiğine dikkat çeken raporda, artan döviz girişlerinin ve azalan cari açığın 2024’te TL’deki değer kaybı oranını azaltacağını söyledi.
Talebin yeniden dengelenmesinin Türkiye'nin dış dengelerini de iyileştirdiği kaydedilen raporda, 2023'te yüzde 4,1 olan cari açığın GSYH'ye oranının 2024'te yüzde 1,8'e gerileyeceği öngörüsünde bulunuldu.
Raporda, TCMB'nin TL'nin nominal anlamda güçlenmesine izin vermek yerine bilançosunu yeniden yapılandırmaya odaklanmasının daha muhtemel olduğu belirtilerek, "TCMB'nin ikili ve banka swaplarının her iki ayağını da kapsayan net rezervlerinin şu anda negatif olan 49 milyar dolardan 2024'te pozitife dönmesinin muhtemel olduğunu düşünüyoruz." denildi.