AB’den dikkat çeken Türkiye vurgusu: Kilit bir ortak olmaya devam ediyor

Avrupa Birliği’nin (AB) bugün yapılacak zirvesinde düzenlenen Genel İşler Konseyi’nde Türkiye’nin aday ülke ve birçok çıkar alanında kilit bir ortak olmaya devam ettiği belirtildi. Detaylar haberimizde…

14.12.2023-10:00 - (Son Güncelleme: 14.12.2023-17:17)

Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in geçtiğimiz günlerde Türkiye ile ilişkileri daha da samimi bir hale getirilmesi gerektiğini bildirmişti. Borrell’in önerilerini dikkate alan Avrupa Birliği, angajmana hazır olduğu mesajını yineledi.

Bugün başlayacak AB Zirvesi öncesinde Genel İşler Konseyi’nde alınan kararlarda Türkiye’nin aday ülke ve birçok çıkar alanında kilit bir ortak olmaya devam ettiği belirtildi.

Türkiye ile işbirliği yapılmalı

Türkiye ile işbirliğine ve karşılıklı faydaya dayalı bir ilişkide stratejik çıkarı olduğunun altını çizen AB, “Bir dizi ortak fayda alanında aşamalı, orantılı ve geri döndürülebilir bir ilişki” yaklaşımını koruyor. Göç, kamu sağlığı, iklim, terörle mücadele ve bölgesel konuları öne çıkaran AB, ortak sınamalara karşı açık ve samimi diyaloğu sürdürme taahhüdünü teyit etti.

Josep Borrell

Yunanistan vurgusu

Türk-Yunan yakınlaşması da toplantının sonuç bildirisine yansıtıldı. Belgede, “Konsey, Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilerde son dönemde kaydedilen gelişmeleri sürdürülebilir olması beklentisiyle olumlu not eder” ifadeleri kullanıldı. Doğu Akdeniz’deki sakinlik de AB’nin memnuniyet beyan ettiği alanlar arasında yer aldı. Türkiye’nin, Rusya tarafından bloke edilen Ukrayna tahılına ilişkin süreçte oynadığı rol ve mültecilere ev sahipliğine yönelik çabaları de metinde olumlu vurguyla yer aldı.

Bazı beklentiler var

İnsan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğü alanlarındaki eleştirilerini yineleyen ve olumsuz eğilimleri tersine çevirme çağrısı yapan AB’nin diğer beklentileri ise Güney Kıbrıs Rum Yönetimiyle ilişkilerin normalleştirilmesi, Kıbrıs sorununa ilişkin görüşmelere başlanması, Rusya’ya yaptırımlara uyum, vize politikasının ve dış politikanın AB’ninkiyle uyumlaştırılması oldu. AB, istikrar odaklı makroekonomik politikalara dönüş için adımlar atmaya devam edilmesini de teşvik etti.

Karar başka zirvede alınacak

Hürriyet'ten Güven ÖZALP'in haberine göre; Bir Son Dakika değişikliği olmazsa Türkiye ile ilişkilerin zirvede ele alınması ancak derinlemesine bir tartışmaya girilmemesi yaklaşımı ağır basıyor. Bu yaklaşım değişmezse sonuç bildirisinde kısa bir vurgu dışında somut bir karar çıkmayacak. Liderlerin Borrell tarafından sunulan önerileri not etmeleri ve Türkiye konusuna başka bir AB Zirvesi’nde dönmeleri öngörülüyor.

YORUM YAZ..
Modal