ABD’den Türkiye’ye yardım talebi: İran’ı ikna edin

ABD, Türkiye’den İran’ı Ortadoğu’daki gerilimi azaltması konusunda ikna etmelerini istediğini belirtti.

13.08.2024-10:41 - (Son Güncelleme: 13.08.2024-10:41) ABD’den Türkiye’ye yardım talebi: İran’ı ikna edin

ABD, Türkiye’den Ortadoğu için yardım istedi. Hamas ve Hizbullah'ın üst düzey üyelerinin öldürülmesi, bölgede gerilimi artırırken, İran ve müttefiklerinin Ortadoğu'da misilleme saldırıları düzenleyebileceği endişeleri gündeme geldi. Hamas'ın siyasi lideri İsmail Haniye, 31 Temmuz'da İran'ın başkenti Tahran'da suikasta uğradı. Bu suikastin ardından İran, İsrail'i sorumlu tutarak misilleme tehditlerinde bulundu, ancak İsrail bu iddiaları üstlenmedi.

İran’ı ikna edin 

Reuters’ın yer verdiği habere göre; Türkiye Büyükelçiliği görevini yakında tamamlayacak olan Flake, İstanbul'da düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin İran'ı gerilimi azaltması konusunda ikna etme çabalarına dikkat çekti. Flake, Washington'un Türk yetkililerle gerilimin tırmanmaması için iş birliği yaptığını, ancak Türkiye'nin bu konuda daha iyimser olduğunu belirtti.

ABD’den Türkiye’ye yardım talebi: İran’ı ikna edin

Türkiye esir takasında büyük fayda sağladı

Flake, Türkiye'nin ABD ile ilişkilerinin son yıllarda yaşanan sorunlara rağmen, şu anda "uzun zamandır olduğundan daha iyi bir noktada" olduğunu düşündüğünü ifade etti. Türkiye'nin Soğuk Savaş'tan bu yana ABD ve Rusya arasındaki en büyük çaplı esir takasında oynadığı "faydalı role" de vurgu yaptı. Flake, Türkiye'nin Batı ile olan güçlü bağlarına dikkat çekerek, Gazze'deki durumun Türkiye'nin arabuluculuk rolünü zorlaştırdığına değindi.

ABD'nin, Türkiye'den Rusya'ya yönelik askeri bağlantılı donanım ihracatını engelleme konusunda iş birliğini artırmasını istediğini belirten Flake, bu durumun ABD için endişe verici olduğunu ve sürekli gündeme getirildiğini söyledi. Flake, Türkiye'nin bu konuda daha iyi bir iş birliği sergilemesini umduklarını ifade ederek, Rusya'nın bu duruma dair şikayetlerinin "iyi bir işaret" olduğunu belirtti.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal