ABD’den Türkiye’ye F-16 satışına itiraz: Ankara’dan yanıt geldi

Cumhuriyetçi Senatör Rand Paul, ABD’nin Türkiye’ye F-16 satışına itiraz ettiğini içeren yasa tasarısını Temsilciler Meclisi’nin ve Senato’nun onayına sunuldu. İtirazın yasalaşması beklenmiyor. İşte detaylar…

08.02.2024-11:45 - (Son Güncelleme: 08.02.2024-17:29)

Türkiye’ye yapılması planlanan F-16 satışına itiraz eden Cumhuriyetçi Senatör Rand Paul, satışın engellenmesi adına Senato Dış İlişkiler Komisyonuna bir karar tasarısı sundu. 

Rand Paul, bir süre önce Mısır'a silah satışının engellenmesi için Senato Dış İlişkiler Komitesi'ne benzer bir karar tasarısı sunmuştu. Paul, Senato Dış İlişkiler Komitesi üyesi olarak bu tür bir tasarı sunma yetkisine sahiptir, ancak tasarının başarıya ulaşma olasılığı oldukça düşük görülüyor.

Paul dışında itirazı olan yok

VOE Türkçe’de yer alan habere göre; Öncelikle, Dış İlişkiler Komitesi'ndeki diğer senatörlerin tasarıya destek vermesi gerekiyor. Eski Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Menendez, Türkiye'ye F-16 satışına karşı olduğunu birkaç kez ifade etmişti, ancak komisyonun başkanı artık Menendez değil. Komisyonun Menendez'den sonraki lideri Ben Cardin ise, Türkiye'ye F-16 satışına onay vermişti. Türkiye'ye F-16 satışına Temsilciler Meclisi'nin ilgili komisyonundan da herhangi bir itiraz gelmemişti.

Rand Paul

Biden yönetimi, 25 Ocak'ta Kongre'ye F-16 satışı için bildirimde bulunmuştu. Ancak, itiraz için belirlenen 15 günlük süre cuma günü sona eriyor. Kongre'den Türkiye'ye F-16 satışını engelleyecek önemli bir adımın gelmesi beklenmiyor, çünkü bu yönde bir gelişme için kısa süre kalmış durumda.

Ankara: Muhatabımız ABD yönetimi

Türk diplomatik kaynaklar, ABD Senatosu'ndaki itirazla ilgili olarak, ABD Başkanı Joe Biden yönetimiyle dialoglarını sürdüreceklerini ve Biden yönetimini muhatap aldıklarını ifade etti. Kaynaklar, "F-16 satış süreci planlandığı şekilde devam etmektedir. Bu süreçte muhatabımız ABD Yönetimi'dir." mesajını iletti.

YORUM YAZ..
Modal